Emirates přepsala rekord, objednala letouny za 100 miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Společnost Emirates Airline opět přepsala rekordy civilního letectví a objednala 150 letounů typu Boeing 777X, konkrétně 35 Boeingů 777-8X a 115 Boeingů 777-9X. Dále má předkupní právo na dalších 50 letadel tohoto typu. Společnost navíc objednala 50 letounů Airbus A380. Dohromady má objednávka letounů Boeing a Airbus dle ceníkových cen, nepočítáme-li předkupní práva, hodnotu přibližně 99 miliard dolarů. Jedná se o největší objednávku v civilním letectví.

Smlouvu podepsali včera během Dubaj Air Show šejk Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum, předseda a výkonný ředitel společnosti Emirates Airline and Group, Jim McNerney, předseda, prezident a CEO společnosti Boeing, a Fabrice Brégier, prezident a CEO společnosti Airbus.

Smlouva byla podepsána za přítomnosti šejka Mohammeda bin Rashid Al-Maktouma, viceprezidenta Spojených arabských emirátů, premiéra a vládce Dubaje.

Objednávka letounů Boeing 777X společnosti Emirates je největší v historii americké obchodní letecké dopravy. Objednávka dalších letounů A380 upevňuje pozici společnosti Emirates, která je největším provozovatelem tohoto letounu, a činí ze společnosti hlavního zákazníka A380 na světě.

Celkem s poslední objednávkou má společnost objednáno 385 letounů (nejsou zahrnuty opce a přednostní odkupní práva), konkrétně 214 letounů typu Boeing 777, 101 letounů Airbus A380 a 70 letadel A350 o celkové odhadované hodnotě 166 miliard dolarů.

„Letecká doprava je klíčová pro světový obchod a my sledujeme, že globální růst poptávky po leteckých službách i nadále pokračuje. Oznámení navazuje na naši pokračující snahu a vizi spojovat svět prostřednictvím našeho centra na Blízkém východě. Letouny 777X, které byly objednány, začne společnost přebírat v roce 2020, čímž překleneme až do roku 2025 a dál, kdy bude potřeba vyměnit letouny chystající se do výslužby,“ řekl Ahmed bin Saeed Al-Maktoum.

Půl milionu pracovních míst

„Oznámení také zahrnuje nákup motorů 300 GE9X od společnosti General Electric, které budou 150 objednaných letounů Boeing 777X pohánět. Vezmeme-li v úvahu multiplikátor pracovních míst americké vlády tato historická objednávka zajistí a podpoří přes 436 tisíc pracovních míst v americkém leteckém průmyslu, nejen ve společnosti Boeing a GE, ale také stovkám dodavatelů zmíněných společností,“ řekl šejk Ahmed. Podle multiplikátoru má každá miliarda v rámci vývozu leteckého průmyslu podpoří 5747 pracovních míst v USA.

Věrnost společnosti Emirates letounu Boeing 777 začala již v roce 1996. Dnes je Emirates s 131 letouny v provozu největším provozovatelem letounu 777 na světě. Emirates je jedinou společností, která provozuje všechny typy této řady 777.

pozemní handling společnost dnatapozemní handling společnost dnata | Emirates Group

Aerolinky Emirates provozují největší flotilu Airbusů A380.

Emirates v současné době provozuje s 39 letouny také největší flotilu letounů A380 na světě. Objednávka dalších 50 letounů A380 navyšuje celkovou objednávku společnosti na 101 letounů tohoto typu v celkové hodnotě 45 miliard dolarů. Společnost si objednala letouny v konfiguraci se dvěma a třemi cestovními třídami. Doručení prvních 25 letounů A380 je naplánováno před začátkem prvního čtvrtletí roku 2018.

„A380 je i nadále vlajkovou lodí naší flotily a po pěti letech v provozu zůstává mezi našimi pasažéry velmi oblíbený. Co se týče spotřeby paliva a emise na cestujícího, zůstává A380 i nadále jedním z nejvíce efektivních letounů. To nám dává flexibilitu a možnost naplnit poptávku pasažérů na trzích s omezenými možnosti. Tato objednávka nám pomůže rozšířit naši flotilu a také nahradit starší letouny,“ řekl prezident společnosti Emirates Airline Tim Clark.