Evropský parlament odmítl plán na každoroční technickou kontrolu vozů

Dopravní policie

Dopravní policie

Evropský parlament zamítl projekt Evropské komise. Podle něj měli řidiči automobilů starších šesti let jezdit se svým vozem na technickou kontrolu každý rok. Dále tak platí povinná technická kontrola jednou za dva roky.

Bezpečnější provoz, jednotné předpisy a častější technické kontroly chtěla zavést Evropská komise. Po dnešním zamítavém stanovisku Evropského parlamentu zůstane všechno při starém. Evropské komisi vadí, že v jednotlivých státech unie platí například různá kritéria pro získání řidičského průkazu, či různé parametry posuzování automobilů při technické kontrole.

Evropský komisař pro dopravu Siim Kallas návrh zdůvodňoval tím, že na evropských silnicích bude méně nehod. A bude zaručeno, že technická způsobilost vozů bude hodnocena stejně například v Rumunsku jako ve Finsku. Kallas navrhoval, aby vozy starší šesti let musely na kontrolu každý rok. Návrh počítal u většiny nových automobilů s první kontrolou po čtyřech letech. Další kontrola se měla uskutečnit za dva roky, poté se měl interval zkrátit na pouhý rok. Argumentem, který rozhodl pro zamítnutí návrhu bylo vysoké zvýšení finanční zátěže motoristů.