Falešných jízdenek je jen zlomek, brání se pražský Dopravní podnik

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Dopravní podnik Praha (DPP) se ohradil proti včerejší informaci médií o tom, že až jedna třetina zpětně vykupovaných jízdenek na pražskou hromadnou dopravu je padělaná. Byly prý odhaleny pouze padělky v hodnotě 0,1 procenta celkového objemu jízdenek.

„Vnitřní audit DPP přizval k posouzení pravosti nezávislého odborníka, který posuzoval zpětně odkoupené jízdenky pouze u dvou prodejců. V žádném případě tedy nelze tvrdit, že padělky tvoří jednu třetinu všech odkoupených jízdenek,“ uvedla vedoucí tiskového oddělení DPP Ilona Vysoudilová.

K 14. červenci podnik odkoupil neplatné jízdenky na Centrálním dispečinku DPP od velkoodběratelů i cestujících v hodnotě 26 korun v celkovém objemu 4,2 milionů korun. Celková hodnota padělků činila 7 176 korun, tedy pouze 0,1 procenta celkového objemu.

„Všechny případy předáváme Policii ČR. Zároveň v rámci naší společnosti proběhla školení zaměřená na identifikované znaky falešných jízdenek,“ řekla Vysoudilová. „Sledujeme i počet vykoupených jízdenek za stejné období při poslední změně tarifu v roce 2008. Zatím nedošlo k mimořádnému nárůstu vykoupených jízdenek u smluvních odběratelů,“ dodala.

Na začátku září budou k dispozici také informace o počtu vykoupených jízdenek společnosti Crosspoint. Výkup v tomto případě končí 31. srpna.

Na odhalených padělcích chybí chemická barva v místě označení jízdenky a také vodotisk není součástí papíru jízdenky, ale je na zadní straně jízdenky vytištěn. Příslušné oddělení DPP kontroluje detailně všechny vrácené jízdenky pomocí kontrolní fixy a UV lampy.

Jedním z velkých prodejců jízdenek je společnost HDS, která vlastní prodejny Relay. Těch je po metropoli asi 90, z toho kolem 50 je v blízkosti metra. HDS ve svých obchodech žádné falešné jízdenky nezaznamenala. „K dnešnímu dni jsme vrátili zhruba 32 tisíc jízdenek všech hodnot, u kterých se nepotvrdilo, že by mezi nimi byla nějaká falešná,“ řekl zástupce společnosti Jiří Cettl.

Že může být až třetina jízdenek falešná, řekl včera Radiožurnálu znalec v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Vladimír Sitta. „Třetina z šestadvacetikorunových jízdenek byla padělaných. To je moje osobní zkušenost,“ uvedl. Podle něj byly padělky velmi kvalitní.