Francie dokončuje privatizaci letišť v Nice a Lyonu, získá 1,8 miliardy eur

letiště v Nice

letiště v Nice Zdroj: Lafrance from nl, CC BY-SA 3.0, wiki

Francie vybrala vítězné nabídky na prodej 60procentních podílů v letištích v Nice a Lyonu. Výnos z privatizace obou letišť má činit skoro 1,8 miliardy eur (48,7 miliardy korun), tvrdí tamní ministerstvo hospodářství.

Vítěznou nabídku na letiště v Nice podala italská společnost Atlantia ve spolupráci s EDF, které nabídly 1,22 miliardy eur. Vítězem privatizace letiště v Lyonu je s nabídkou 535 milionů eur konsorcium tvořené firmou Vinci, státní bankou Caisse des Dépôts et Consignations a společností Predica, pojišťovací divizí banky Crédit Agricole.

Ministerstvo doufá, že se podaří dokončit privatizaci na podzim, po konzultacích se zástupci odborů a s antimonopolním úřadem. Prodej podílu v letištích je součástí širšího programu privatizace z posledních let, kterým se francouzská vláda snaží získat peníze na snížení rozpočtového deficitu a splnění rozpočtových cílů. Očekávalo se, že privatizace letišť vynese 1,6 miliardy eur. Proces prodeje byl podle agentury Reuters zpožděn kvůli útoku v Nice, při kterém 14. července zahynulo 84 lidí.