Heathrow otevírá nový terminál. Vyšel na 2,5 miliardy liber

Teminál 2 letiště Heathrow

Teminál 2 letiště Heathrow Zdroj: Heathrow Airports Limited

Rekonstruovaný Terminál 2 na londýnském letišti dnes krátce před šestou hodinou ráno uvítal první cestující z Chicaga. Letiště vyšla přestavba na 2,5 miliardy liber (asi 84 miliard korun). Peníze šly z fondu na opravu letiště, který celkově čítá 11 miliard.

Terminálu se přezdívá „Královnin“, v roce 1955 ho otevřela královna Alžběta II. V první den svého fungování nový terminál odbaví na šest tisíc pasažérů a 34 mezinárodních letů. To je však pouze desetina jeho kapacity, do budoucna bude denně odbaveno 330 letů do padesáti světových destinací.

Majitelé se pomalým startem chtěli vyvarovat případných komplikací, které doprovázely před šesti lety Terminál 5. Ten se od svého otevření potýká s problémy počítačového systému a s poruchami systému pro odbavení.

Podle šéfa developerů je rekonstrukce T2 součástí investice do Heathrowského letiště ve výši 11 miliard liber. Podle informací serveru BBC, je při otevření terminálu hodně v sázce, Heathrow totiž usiluje o povolení k vystavění třetí přistávací dráhy. Právě Královnin terminál mu k tomu má dopomoci.