Hraniční kontroly uvnitř EU zvýší náklady na přepravu zboží

Ilustrační foto rakouské policie

Ilustrační foto rakouské policie Zdroj: ctk

Návrat ke kontrolám na některých hranicích uvnitř Evropské unie, jenž je důsledkem uprchlické krize, zvýší náklady na dopravu zboží. Řidiči nákladních automobilů totiž budou muset na hraničních přechodech dlouhou dobu čekat, nebo jet delší trasou. Agentuře DPA to řekl šéf německého sdružení pro silniční přepravu zboží, logistiku a zásobování BGL Karlheinz Schmidt.

Německo v neděli kvůli přílivu uprchlíků zavedlo dočasné kontroly na svých hranicích, podobný krok učinily i některé další evropské země. „Pokud to bude trvat delší dobu, bude to mít nakonec dopad na ceny dopravy, a tím i na spotřebitele,“ uvedl Schmidt. Zpoždění v nákladní dopravě by podle BGL mohla také narušit zásobování průmyslových podniků, a zasáhnout tak průmyslovou výrobu.

Německý svaz pro dopravu a logistiku DSLV nicméně upozorňuje, že dopravci jsou již nyní zvyklí řešit problémy s dopravními zácpami a dokážou vzniklá zpoždění do určité míry kompenzovat. Podle svazu by kontroly musely zůstat v platnosti minimálně několik týdnů, aby to dopravce přimělo začít se zákazníky jednat o zvýšení cen.