Jakou máte garanci při nákupu ojetiny?

Zdroj: canva.com

Často diskutovaným tématem koupě ojetého auta je záruka. Auto je v tomto směru zboží jako každé jiné a vztahuje se na něj záruka. Při koupi si důkladně prostudujte smlouvu, abyste věděli, na co se vztahuje a také se můžete podívat na kolik vás vyjde povinné ručení.

Skryté vady

Záruka u ojetého automobilu se vztahuje pouze na skryté vady, tedy na takové vady, které nebyl kupující schopen při koupi auta odhalit nebo na ně nebyl prodejcem dopředu upozorněn. Záruku je možné také uplatnit, pokud kupující zjistí, že mu byly o automobilu podány chybné informace. 

Vždy písemně

Ideální je, když vám kupující veškeré informace o vlastnostech auta předá písemně v rámci smlouvy. Záruka se nevztahuje na takové vady, které kupující zná a jsou zapsány v kupní smlouvě. Stejně tak se nevztahuje na vady, které kupující mohl zjistit při prohlídce automobilu - např. nefunkční stěrače. Pozor smlouva se nevztahuje na povinné ručení to si každý musí zajistit zvlášť.

Jak dlouhá je záruka?

Délka záruky se liší podle toho, od koho automobil kupujete. Při koupi automobilu z autobazaru trvá záruka na skryté vady 24 měsíců. Do 6 měsíců od koupě je na straně prodejce prokázat, že žádná vada na vozidle nebyla. Po 6 měsících je pak dokazovací povinnost na straně kupujícího. 

Při koupi automobilu od soukromé osoby je záruční doba na skryté vady už jen šestiměsíční. Prokazovací povinnost má podle nového občanského zákoníku § 2445 a následujících vždy kupující.

Další kroky 

Reklamaci podávejte u prodejce vždy písemně. Autobazar s vámi sepíše reklamační protokol. Od této chvíle běží třicetidenní lhůta pro vyřízení reklamace. V průběhu této doby se s prodejcem dohodnete na způsobu nápravy. 

Čtěte také: Prověřené bankovní a nebankovní úvěry určené na nákup automobilu

Co když prodejce odmítne uznat reklamaci? Zajistěte si znalecký posudek a pak můžete s reklamací pokračovat. Pokud ani to nepomůže, je na řadě soud. 

Pokud na automobilu zjistíte závadu a chcete ji u prodejce reklamovat, neopravujte ji. Pokud dojde k opravě, nebudete mít na reklamaci nárok. Před první jízdou s vaším ojetým automobilem ale nezapomeňte, že musíte mít sjednáno povinné ručení. Bez něj nikam s automobilem nevyjíždějte.