Jančura pronajal lokomotivu Arrivě. Peršing vyjede na jesenickou lokálku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Student Agency

Nová linka společnosti Arriva do Benešova
Nová linka společnosti Arriva do Benešova
Nová linka společnosti Arriva do Benešova
Nová linka společnosti Arriva do Benešova
Nová linka společnosti Arriva do Benešova
15
Fotogalerie
Železniční společnost Arriva odtajnila podobu elektrického vlaku, který v neděli 12. června poprvé vyjede na nově elektrifikovanou trať v údolí říčky Desné. Lokomotivu firma sehnala u RegioJetu podnikatele Radima Jančury. Pronajme si jeden stroj řady 162, kterému se přezdívá Peršing. Na začátku devadesátých let jej vyrobili ve Škodě Plzeň a RegioJet devět těchto lokomotiv koupil před šesti lety v Itálii.

„Lokomotiva ale nebude žlutá, jak ji cestující od Regiojetu znají, v údolí Desné bude jezdit v designu místní lokálky,“ sdělil E15.cz šéf tuzemské Arrivy Daniel Adamka. Jesenická lokálka má zeleno-žluto-modro-bílý vzhled.

RegioJet si může dovolit lokomotivu postrádat, neboť nedávno doplnil vozový park pěti Vectrony od Siemensu. Lokomotiva potáhne dva vagony, které patří Arrivě, dříve ale jezdily v dálkové dopravě Deutsche Bahn (řada Bimdz).

Podívejte se na motorový vlak Arrivy, který jezdí v Česku:

Trať v údolí Desné patří spolku tamních obcí, kterému se podařilo dojednat obří dotaci na elektrifikaci. Ta vyšla zhruba na půl miliardy, dokončena byla už loni. Elektrický vlak zatím bude zajišťovat pět párů spojů, což je zhruba třetina provozu. Zbytek obstarají i nadále motoráky, které rovněž provozuje Arriva.

Nasazení elektrických vlaků se neobešlo bez kontroverzí, původní plán totiž počítal s jednotkami Českých drah. V úvahu připadá nasazení ČD od prosince.