Motorákem do Trenčína. Arriva spouští novou víkendovou linku

Vlak společnosti Arriva na pražském hlavním nádraží

Vlak společnosti Arriva na pražském hlavním nádraží Zdroj: Arriva

Společnost Arriva pokračuje v rozšiřování své působnosti na českých kolejích. Po únorovém zavedení spojů Praha – Benešov začne v sobotu provozovat víkendový expres z Prahy přes střední Moravu do Trenčína a zpět. Po RegioJetu a Leo Expressu je tak třetím alternativním dopravcem, který se pustil do dálkové dopravy na vlastní podnikatelské riziko.

Na Slovensko pojede vlak v sobotu ráno, zpět vyrazí v neděli odpoledne. Jeho trasa bude z velké části kopírovat spoje konkurenčních Leo Expressu a RegioJetu, které jezdí denně z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště. Všechny tři firmy své vlaky provozují bez dotací z veřejných rozpočtů.

„Z Trenčína a regionu středního Pováží do Prahy, Olomouce nebo Pardubic dojíždí pravidelně za studiem nebo prací několik set lidí,“ slibuje si velkou vytíženost nového spoje šéf tuzemské Arrivy Daniel Adamka. Vlak celou trať ujede za pět hodin, základní jízdné je 350 korun. Studenti zaplatí o desetinu méně.

Jediná souprava

Adamka ale sází rovněž na cestující, kteří nepojedou celou trasu. Podle něj spoj využijí i pasažéři ze Slovácka či Přerova. Arriva na linku nasadí jediný vlak, který v tuzemsku má. Jde o motorovou jednotku pro 140 cestujících, kterou mohou cestující už týden vídat na spěšné lince mezi Prahou a Benešovem. Tu Arriva zajišťuje pouze ve všední dny, na víkend jí proto zajistí práci na slovenském spoji.

Arriva se přitom netají tím, že chce v tuzemsku proniknout hlavně do dotované dopravy. Liberalizace dotované železnice ale fakticky uvízla na mrtvém bodě. Jedinou státní soutěž na rychlíky mezi Plzní a Mostem zrušil antimonopolní úřad. Ministerstvo dopravy se proti tomu odvolalo.