Japonský rychlovlak jezdí i na ostrov Hokkaidó, cesta z Tokia trvá čtyři hodiny

šinkanzen

šinkanzen Zdroj: Sukhoi37 via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Legendární japonský rychlovlak šinkansen dnes poprvé za své dlouhé existence dopravil cestující až na severojaponský ostrov Hokkaidó. Vzdálenost 863 kilometrů z Tokia na ostrov urazila elegantní souprava aerodynamických tvarů podle agentury AFP za čtyři hodiny při rychlosti až 260 kilometrů v hodině.

Více jak 50 let je šinkansem symbolem poválečného rychlého rozvoje Japonska, k němuž výrazně přispěl. Poprvé vyjel v roce 1964 na trati Tokio-Osaka a stal se průkopníkem vysokorychlostní železniční dopravy ve světě. První rok převážel denně kolem 60 tisíc osob, zatímco nyní je to více než 420 tisíc lidí.

Prodloužení tratě šinkansenu o 149 kilometrů, včetně 54 kilometrů tunelem, bylo velkou investicí, která si vyžádala v přepočtu přes 4,4 miliardy eur (119 miliard korun), poznamenala agentura AFP.

Odjezd šinkansenu z nádraží na ostrově Hokkaidó

Představitelé ostrova Hokkaidó, kteří o šinkansen usilovali desítky let, věří, že nové rychlé spojení se zbytkem Japonska přiláká na ostrov více investorů a turistů.

Ze čtyř hlavních ostrovů Honšú, Hokkaidó, Kjúšú a Šikoku, které tvoří Japonsko, tak není spojen s okolím rychlovlaky šinkansen už jen nejmenší z nich, Šikoku. Podle AFP se s tím zatím nepočítá.