Jihočeši chystají úspornou verzi letiště

Letiště České Budějovice

Letiště České Budějovice Zdroj: Jihoceske letiste Ceske Budejovice

Nevzdávat se naděje na vybudování plnohodnotného mezinárodního letiště za humny krajské metropole. Takový je postoj Jihočeského kraje i města České Budějovice. Poté, co Evropská komise loni odmítla projekt dotovat, přispěchali oba vlastníci s náhradní variantou. Předpokládané náklady se díky ní sníží na polovinu, zhruba na půl miliardy korun.

„Prakticky to znamená na místo nové budovy terminálu rekonstruovat některý z bývalých armádních objektů k tomuto účelu a další redukce, které souvisejí spíše s infrastrukturou,“ uvedla mluvčí letiště Martina Vodičková. Projekt podle ní letos projde nezbytnými úpravami tak, aby soutěž na stavbu mohla být vypsána ještě před koncem roku. Do země se poprvé kopne až příští rok, už bylo podáno oznámení v procesu zhodnocení vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

„Přesný harmonogram včetně finančních nákladů by mělo co nejdříve schválit vedení Jihočeského kraje a poté bude tento materiál předložen také zastupitelům,“ doplnila Vodičková. Desítky milionů z rozpočtu kraje chce ovšem letiště proinvestovat ještě letos. Chystá se například zbudování nového oplocení, hangáru, heliportu nebo zázemí pro záchranáře.

Prozatím sešlo z hledání strategického partnera, akcionáři se k němu vrátí až po úplném zprovoznění vzdušného přístavu. Ten by měl mít podle dokumentace EIA maximální kapacitu 330 tisíc cestujících ročně, realističtěji se ale jeví poloviční počet. Počítá se s pravidelnými i charterovými lety a stroji o velikosti Airbusů A320 nebo Boeingů B737. Pro ně se bude muset mimo jiné upravit a zmodernizovat 2,5 kilometru dlouhá ranvej.

Cílem je veřejné mezinárodní letiště

Na bývalém armádním letišti u Českých Budějovic loni proběhlo 6600 startů a přistání, méně než předloni. Počet mezinárodních pohybů ale vzrostl o polovinu na 550. Letišti ale náleží jen status neveřejného mezinárodního letiště, což mají změnit právě budoucí investice. Vzorem pro letiště krajských měst mohou být Pardubice, které navíc těží z výborného napojení na další infrastrukturu, jako je dálnice a železniční koridor.

Vzhůru k výškám

Letiště u Budějovic získalo licenci