Kapsch dodá mýtné jednotky za 117 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) potřebuje pro letošek další palubní jednotky, které musí vozit v autě každý plátce mýtného. Silničáři předpokládají, že dokoupí 90 tisíc těchto krabiček (takzvaných OBU – on board unit) v celkové hodnotě přes 117 milionů korun.

„Problémem je, že především zahraniční dopravci jednotky při opuštění země nevracejí, a proto repasí starších OBU poptávku nových zákazníků nelze plně uspokojit,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Krabičky mizející v zahraničí jsou požehnáním pro firmu Kapsch, která mýtný systém pro stát spravuje a je jediným dodavatelem pípajících zařízení na čelním skle. A to přes staré sliby politiků, že na trh palubních jednotek vpustí konkurenci. „Dodavatelem OBU do mýtného systému zůstává společnost Kapsch, a to do okamžiku, než bude implementována eurounijní směrnice, která umožní existenci jiného operátora a OBU v tuzemském mýtném systému,“ doplnila Vápeníková.

Dopravci za jednotky platí vratnou kauci 1550 korun. Teprve loni ale novela zákona určila časový limit, po jehož uplynutí kauce definitivně propadá státu. Ten si může peníze nechat a jednotku odepsat, pokud se neobjeví v mýtném systému rok. Podle Vápeníkové právě za propadlé kauce stát nakupuje nové jednotky. Jejich cena se za celou dobu trvání smlouvy s Kapschem nezměnila a činí 1305 korun.

Stát vlastní celkem 763 tisíc OBU. Aktivních v mýtném systému jich je 684 tisíc, z toho drtivou většinu využívají kamiony o 12 tunách a těžší. Smlouva státu s Kapschem na provoz mýta vyprší v roce 2016. Jak bude systém fungovat dál, musí rozhodnout nové vedení ministerstva dopravy, potažmo vláda.

Na mýtném se prý vybralo 47 miliard korun, náklady nejsou známé