Konsorcium Eurovie a Metrostavu nabídlo nejnižší cenu stavby obchvatu Prešova

stavba dálnice

stavba dálnice Zdroj: E15

Konsorcium kolem českých stavebních firem Eurovia CS a Metrostav předložilo nabídku s nejnižší cenou v jedné ze tří soutěží na budování dálnic, které vypsal tamní správce dálniční sítě NDS. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila NDS.

Sdružení kolem Eurovie a Metrostavu hodlá za 356,35 milionu eur (9,6 miliardy korun) postavit zhruba osm kilometrů dlouhý obchvat východoslovenského města Prešov, jehož součástí bude i 2,2 kilometru dlouhý tunel a 18 mostů. Podalo nabídku s mírně nižší cenu, než výstavbu odhadoval stát.

Eurovia CS a Metrostav se ucházely v konsorciu s dalšími třemi firmami i o další dvě miliardové zakázky NDS, u kterých ale nabídly vyšší cenu než konkurence. Přibližně 14 kilometrů dálnice nedaleko Košic by mohla postavit slovenská divize společnosti Skanska, která se ji zavázala vybudovat za 197,44 milionu eur (5,3 miliardy korun).

Nejnižší cenu za necelých šest kilometrů dálnice u Čadce na severu Slovenska, a to 239,11 milionu eur (6,5 miliardy korun), zase slíbilo sdružení kolem firmy Strabag. NDS původně předpokládala, že stavba přijde o zhruba šestinu levněji.

Loňský boom

O zmiňované zakázky se v jiném konsorciu ucházela i společnost M-Silnice. NDS před podpisem smlouvy předložené nabídky vyhodnotí, námitky vůči soutěži zase mohou podat také samotné firmy.

Slovenské stavebnictví i díky velkým státním tendrům na budování dopravní infrastruktury zažilo loni po předchozím propadu boom. Po globální ekonomické krizi, kdy se stavební společnosti na Slovensku potýkaly s nedostatkem zakázek a některé se později dostaly do finančních potíží, předkládaly v tendrech výrazně nižší ceny, než očekával stát.