Leo Express chce více vlaků: vydá dluhopisy za půl miliardy

Leo Express (foto: Jan Šindelář)

Leo Express (foto: Jan Šindelář)

Železniční dopravce Leo Express, který začal na trati mezi Prahou a Ostravou jezdit ve zkušebním provozu v polovině listopadu, vydá 12. prosince dluhopisy v objemu až 550 milionů korun. Peníze chce použít na nákup nových vlaků. Jezdit chce totiž i na dalších tratích v Česku.

Leo Express zahájil zkušební provoz se čtyřmi spoji denně na trase mezi Prahou a Ostravou 13. listopadu. Plný provoz se všemi 16 spoji denně chce společnost zahájit od platnosti nového jízdního řádu 9. prosince.

Už teď ale plánuje expanzi. Vydat chce kvůli tomu dluhopisy s jednokorunovým nominálem, které budou splatné za pět let a ponesou pevný úrok ve výši 7,5 procenta.

„Prostředky získané emisí dluhopisů plánuje Leo Express použít na nákup dalších vlakových souprav. Chceme totiž expandovat a rozšířit koncept moderního a spolehlivého cestování i na další trasy v České republice i ve střední Evropě,“ uvedl finanční ředitel Peter Köhler.

Již podle dřívějších informací chystá firma vstup na další dálkové tratě v Česku, zejména z Prahy do Českých Budějovic a na trať mezi Prahou a Chebem. Do nákupu a vybavení vlaků chce v příštích pěti letech investovat 7,25 miliardy korun.

O emisi se postará J&T Banka s Raiffeisenbank

Mandát k přípravě dluhopisů získala J&T Banka společně s Raiffeisenbank, administrátorem emise je J&T Banka. Úpis dluhopisů se uskuteční aukčním způsobem. Investoři budou moci od 26. listopadu do 3. prosince 2012 podávat objednávky v rozpětí od 95 do 105 procent nominální hodnoty.

Dluhopisy, které budou plně obchodovatelné na volném trhu Burzy cenných papírů Praha, lze objednávat prostřednictvím aranžérů J&T Banky a Raiffeisenbank, a také předních obchodníků s cennými papíry, jako jsou Atlantik finanční trhy, BH Securities či Cyrrus, sdělil mluvčí dopravce Petr Kopáček.