Leo Express loni snížil ztrátu na 120 milionů korun

Leo Express

Leo Express Zdroj: Anna Vackova, E15

Soukromý dopravce Leo Express loni podle předběžných neauditovaných výsledků snížil meziročně ztrátu o 40 milionů na 120 milionů korun při mírném poklesu tržeb z 193 milionů na 189,5 milionu korun. Ten byl způsobený přenecháním cateringu v černých vlacích externímu dodavateli, společnosti Alpha Flight, upřesnila mluvčí společnosti Petra Valentová. Od listopadu 2012, kdy Leo Expres začal na české železnici podnikat, prodělala společnost zhruba 360 milionů korun.

Od pololetí dopravce vykazuje provozní zisk před zdaněním a započtení odpisů a amortizace EBITDA. Tento ukazatel za celý loňský rok skončil na 13,3 milionech korun. „To že jsme v provozním zisku a umíme z něj platit úroky a nějaké části splátek, je v prostředí, v jakém podnikáme, úspěch,“ řekl Lidovým novinám spolumajitel společnosti Leoš Novotný. Právě ukazatel provozního zisku podle něj dokázal přesvědčit banky, aby společnosti prodloužily splatnost úvěrů.

Ztrátové hospodaření klade dopravce za vinu zejména státním Českým drahám, se kterými si na nedotované trati mezi Prahou a Ostravou konkuruje a které kvůli používání údajných predátorských podnákladových cen v polovině loňského roku zažaloval. Po dopravci jako náhradu tehdy požadoval téměř 24 milionů korun za každý měsíc, kdy České dráhy jezdily za jízdné nepokrývající skutečné náklady na provoz. Používání predátorských cen státní dopravce odmítl.

Ve srovnání s loňskem dopravci o sedm milionů korun na 165 milionů vzrostly tržby z prodeje jízdenek. O 1,6 milionu dále dopravce meziročně více utržil na kompenzacích za nařízené zlevněné jízdné a další službách, uvedla Valentová. To odpovídá i nárůstu přepravených cestující z 800 tisíc v roce 2013 na loňských 890 tisíc. Konečné auditované výsledky zveřejní společnost v dubnu.