Leo Express má povolení vozit cestující, musí ale doložit zkoušky

Vlak Leo Express

Vlak Leo Express Zdroj: Leo Express

Leo Express dnes dostal povolení na zkušební provoz s cestujícími, to ale zatím nenabylo právní moci. Navíc musí před vyjetím doložit splnění některých zkoušek, řekl náměstek ředitele Drážního úřadu Jiří Karkoš. Společnost chce zkušební provoz spustit od sedmého listopadu.

Podle Karkoše vydání rozhodnutí ještě ale nemusí automaticky znamenat, že dopravce termín stihne. K rozhodnutí Drážního úřadu se může kdokoliv z účastníků řízení odvolat, na což má patnáctidenní lhůtu. Leo Express by tak termín odjezdu mohl stihnout pouze tehdy, kdyby se všichni účastníci řízení práva na odvolání vzdali, dodal Karkoš. „Předpokládáme že problém s možností odvolání se vyřeší v průběhu pondělka,“ řekl mluvčí dopravce Petr Kopáček.

Všichni účastníci řízení k zahájení zkušebního provozu mezi Prahou, Ostravou a Bohumínem mají na spuštění provozu podle Kopáčka zájem. Dopravce tak předpokládá, že nebude problém, aby se práva na odvolání vzdali.

Pro zahájení provozu se zhruba měsíčním předstihem má podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Tesaře dopravce už objednanou železniční kapacitu. Společnost chce od příští středy do 9. prosince, kdy v platnost vstoupí nový jízdní řád, mezi oběma městy jezdit s dvěma spoji v obou směrech. Od platnosti nového grafikonu má počet pravidelných denních spojů stopnout na osm.

Leo Express kromě provozu na trati mezi Prahou a Ostravou chystá vstup na další dálkové tratě v Česku, zejména z Prahy do Českých Budějovic a na trať mezi Prahou a Chebem. Do nákupu a vybavení vlaků chce v příštích pěti letech investovat 7,25 miliardy korun.