Leo Express může vozit lidi, podmínečně

Leo Express

Leo Express Zdroj: Leo Express

Nový vlakový dopravce Leo Express získal v pátek od Drážního úřadu povolení vozit cestující, zatím pouze ve zkušebním provozu. Firma se tak přiblížila naplnění svého slibu, podle kterého poprvé vyrazí na pravidelnou jízdu mezi Prahou, Ostravou a Bohumínem už 7. listopadu.

Celá věc má ale několik háčků. Povolení ještě nenabylo právní moci, neboť účastníci správního řízení se mohou do 15 dnů odvolat. Firma navíc musí úřadu doložit splnění některých zkoušek.

„Jsem přesvědčen, že všechny požadavky Drážního úřadu řádně a včas splníme,“ uvedl majitel společnosti Leoš Novotný. Vedení firmy stejně tak věří, že ostatní účastníci správního řízení se práva na odvolání vzdají. To je jediná možnost, jak výše zmíněný termín stihnout. Firma už přitom od čtvrtka prodává lístky na své spoje.

Novotný chce přitom přetáhnout lidi od silniční dopravy. „Chceme odbourávat stres lidí, kteří dnes jezdí autobusem nebo autem, z železniční dopravy,“ uvedl Novotný.

I proto se jeho firma dohodla na s městskými dopravními podniky na trase Leo Expressu, dohodu má rovněž s taxislužbou a autopůjčovnou. Naopak, ke zdárnému konci zatím nevedla jednání vzájemném prodeji jízdenek s ostatními železničními dopravci.