Leo Express prodlouží noční vlaky do Košic, využije ústup státního dopravce

Majitel Leo Expressu Leoš Novotný

Majitel Leo Expressu Leoš Novotný Zdroj: Anna Vackova, E15

Soukromý železniční dopravce Leo Express rozšíří nabídku vlaků z Prahy do slovenských Košic. Od 29. února prodlouží o úsek do Prešova a do Košic noční spoj, který z Prahy vyjíždí v 19:11 a nyní končí ve Spišské Nové Vsi. V opačném směru vlak z Košic bude odjíždět ve 4:45. V současnosti až do Košic jezdí jeden pár vlaků soukromého dopravce.

Spoje do Košic, Prešova a Žiliny patří podle společnosti mezi nejvytíženější. „Využili jsme i toho že byly zrušené IC vlaky na Slovensku a našim novým ranním spojem z Košic a Prešova nabízíme i alternativu s přestupem na rychlík v Žilině do Bratislavy,“ uvedl ředitel LEO Express pro Evropu Peter Koehler.

Kromě Leo Expressu jezdí z českých dopravců do Košic soukromý RegioJet a státní České dráhy. Od 5. března oznámil vstup na trať Praha - Olomouc - Uherské Hradiště - Trenčín další z dopravců, společnost Arriva patřící německým drahám Deutsche Bahn.

Nárůst cestujících

Leo Express loni přepravil téměř 1,1 milionu cestujících, meziročně o 210 tisíc více. V roce 2013 hospodařil se ztrátou 135 milionů korun při tržbách 193 milionů korun, novější celoroční údaje nejsou k dispozici.

Kromě železničního spojení mezi Prahou a Ostravou s odbočkou do Starého Města u Uherského Hradiště provozuje společnost spojení do Košic a návazný autobusový spoj do ukrajinského Mukačeva. Autobusové linky Leo Expressu dále jezdí z Ostravy do Krakova a z Prahy do Českého Krumlova přes České Budějovice.