Letiště srazilo cenu opravy ranveje

současná podoba pražského letiště

současná podoba pražského letiště Zdroj: Profimedia.cz

Na generální opravě stařičké ranveje na ruzyňském letišti, jež začne za několik dnů, vedení letiště výrazně uspoří. Z tendru na zhotovitele vzešla jako vítěz společnost Skanska, která nabídla cenu 158 milionů korun bez DPH. Letiště přitom při vypisování soutěže kalkulovalo s cenou 365 milionů.

„Je to zřejmě dáno aktuální situací na stavebním trhu, kdy se firmy o každou zakázku doslova perou,“ uvedla ruzyňská mluvčí Eva Krejčí. Podle ní letiště z původních požadavků na rozsah a kvalitu rekonstrukce nijak neslevilo.

Úsporám navíc nemusí být konec. Skanska vyhrála pouze tendr na první etapu rekonstrukce. Další dvě etapy se chystají na příští a přespříští rok.

Letiště celkové náklady odhadlo na více než miliardu korun. První tendr, kterého se zúčastnilo sedm stavebních společností, však ukázal, že dráhu lze omladit výrazně levněji.

Letošní etapa oprav začne 15. května; pro provoz na letišti to znamená řadu omezení. Až do konce května bude celá hlavní ranvej uzavřená, letadla budou startovat a přistávat na vedlejší dráze. Ta je k hlavní kolmá, takže stroje nalétávají přes hustě osídlené části města. Od půlnoci do pěti hodin ráno proto bude vzdušný přístav zcela uzavřen.

Práce budou pokračovat až do 8. srpna, od začátku června přitom bude možné omezeně využívat i hlavní ranvej. Ta bude ovšem zkrácena na 2500 metrů. Dělníci v létě mimo jiné vybourají 900 metrů dráhy (z celkových 3700 metrů) a položí novou betonovou vozovku. Celá generální rekonstrukce by měla skončit v roce 2014.

Téměř 50 let stará ranvej vykazuje řadu poruch, na jejichž odstranění už nestačí každoroční pravidelná údržba. Ve škále závad dominují praskliny betonových desek, vylamování betonu nebo poškození asfaltového krytu. Podle vedení letiště nelze s generální opravou čekat na novou paralelní dráhu, jejíž zprovoznění se plánuje na rok 2017.