Letušky easyJetu budou svítit, údržba bude mít čichací čidla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Trevor Hannant, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Nízkonákladový letecký dopravce easyJet převleče svůj personál do nových stejnokrojů. Ty budou vedle tradičních oděvních doplňků nabité moderními technologiemi. Letušky a stevardi budou mít například na ramenou LED diody a svítící lemy, které vylepší osvětlení v případě nouze.

Diody na klopách budou zase zobrazovat důležití informace, jako je číslo letu nebo cílová destinace. Všitý mikrofon má zlepšit komunikaci mezi posádkou, piloty a cestujícími.

Změnu dozná i oděv pozemních údržbářů, který bude osazen videokamerou, svítícími diodami nebo čidlem kvality vzduchu. Věc je zatím ve fázi testů.

Letušky EasyJet v nových stejnokrojíchLetušky EasyJet v nových stejnokrojích | Miroslava Jozova

„Novinka dodá našim uniformám nové účely a lepší viditelnost v případě nouze, ale usnadní také obsluhu cestujících. V průběhu nadcházejících měsíců hodláme tuto technologii důkladně otestovat tak, abychom ty nejužitečnější a nejoblíbenější funkce mohli začlenit do příští verze uniforem palubního personálu,“ uvedla šéfka letušek Tina Miltonová.

Kontroly pomocí dronů

Letecká firma převleče své zaměstnance do nových technologií za pomoci návrhářské firmy CuteCircuit. Svítící a blikající letušky nejsou prvním průkopnickým krokem easyJetu na poli technologií. Letos v červnu firma oznámila, že ukončila testy kontroly letadel pomocí dronů. Do běžné praxe je chce uvést příští rok.

EasyJet provozuje téměř 250 letadel, na pražském letišti je největší zahraniční aerolinkou.