Liberalizaci železnice zhatilo gymnázium

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Vypadá to jako finále absurdního dramatu. V chystaném otevření dotované železnice konkurenci sehrálo hlavní roli nejmenované slovenské gymnázium. Na základě jeho vyjádření ministerstvo dopravy minulý týden vyřadilo jednoho ze dvou účastníků, společnost Arriva vlaky, z pilotní soutěže o více než dvě miliardy korun pro trať Ostrava–Opava–Krnov–Olomouc. Celý tendr teď spěje ke zrušení a železniční liberalizace v Česku dost možná na několik let zamrzne.

Účastníci železničního tendru museli prokázat, že mají dvě dostatečně kvalifikované osoby pro provozování drážní dopravy. Ministerstvo žádalo vysokoškolské vzdělání technického směru a tři roky praxe v oboru nebo technické středoškolské vzdělání a pět let praxe.

Arriva se ale podle příslušných dokumentů v jednom případě snažila prorazit s absolventem gymnázia. Čeští úředníci proto školu kontaktovali a po zdlouhavé korespondenci nakonec dostali odpověď, podle níž dotyčný kvalifikační požadavky nesplňuje. Arriva se tak z tendru musela poroučet.

První odpověď ze Slovenska koncem října ještě dávala firmě naději. Dotyčný podle ní absolvoval ve druhém ročníku předmět technická grafika a ve třetím programování. Podle gymnázia „toto štúdium naplňa požadavky odboru technického zamerenia“. Na doplňující dotazy už ale v první polovině listopadu reagovalo opačně.

„Štúdium na našom gymnáziu ukončené maturitnou skúškou nemožno však považovať za ukončené úplné stredné odborné vzdelanie technického zamerenia,“ píše zástupkyně ředitelky. Dotyčný, který studoval v letech 1996 až 2000, tak má podle ní všeobecné střední vzdělání.

Rezort dopravy teď tvrdí, že musí tendr, v němž zůstal jen RegioJet Radima Jančury, podle novely zákona o veřejných zakázkách zrušit. Soutěž přitom měla být příkladem pro další balíky tratí. Ministerstvo chce sice v soutěžích pokračovat, nový harmonogram bude ale znamenat značný časový posun. Musí jej schválit vláda. Arriva chce proti vyřazení podat námitku, mimo jiné s tím, že zmíněný zaměstnanec byl jako fyzická osoba držitelem drážní licence.