Liftago loni narostlo o třetinu, utržilo téměř 400 milionů

Liftago je v současnosti jediná aplikace komerční dopravy, která funguje v mezích zákona.

Liftago je v současnosti jediná aplikace komerční dopravy, která funguje v mezích zákona. Zdroj: Liftago

Zakladatel alternativní taxislužby Liftago  Ondřej Krátký
Vyhodnocení datové analýzy
3
Fotogalerie

Česká alternativní taxislužba Liftago loni zvýšila obrat meziročně o 100 milionů na téměř 400 milionů korun. Podle společnosti se zvýšil i počet zákazníků a poskytnutých služeb. Liftagu na českém trhu konkurují zejména zahraniční služby jako Uber a Bolt, však své výsledky za český trh nezveřejnily.

Řidiči Liftaga podle společnosti loni uskutečnili o 40 procent více jízd než v předchozím roce. Do databáze společnosti se nově zaregistrovalo přes 200 tisíc zákazníků. Posun v číslech zaznamenalo Liftago zejména ve firemní klientele, kterou aktuálně využívá více než 1500 firem.

Liftago loni spustilo také nový logistický systém a začalo rozvážet zásilky některých partnerských firem. S nimi sdílí i řidiče. „Proto naši přepravní kapacitu využívají stále více firemní, hoteloví a nově i e-commerce zákazníci. Díky tomu nám stále roste průměrný počet jízd na jednoho řidiče,“ uvedl šéf firmy Ondřej Krátký.

Liftago je česká aplikace na zavolání taxi. Aktivně pro ni jezdí více než 1500 profesionálních řidičů. Je konkurencí alternativních přepravních platforem ze zahraničí, proti kterým v Praze několikrát protestovali řidiči klasických taxislužeb. Jednou z nich je americký Uber, jehož služeb v Praze využívá podle dřívějších informací firmy přes 300 tisíc lidí. Aktivních řidičů má Uber kolem 2000. V minulosti americká firma působila krátce v Brně. Její fungování ve městě však zakázal soud.

Také estonský Bolt aktuálně působí pouze v Praze, kde podle údajů společnosti využívá aplikaci několik stovek řidičů. Provoz Boltu v Praze loni zakázal soud, firma se však odvolala a v hlavním městě nadále působí.

Liftago bylo jako start-up založeno Martinem Hausenblasem, Ondřejem Krátkým a Jurajem Atlasem. Loni v říjnu do firmy investičně vstoupila společnost Livesport Invest miliardáře Martina Hájka. Společně drží zhruba 90 procent akcií.