Liftago spouští sdílenou logistiku, s cestujícími bude doručovat i balíky

Zakladatel alternativní taxislužby Liftago  Ondřej Krátký

Zakladatel alternativní taxislužby Liftago Ondřej Krátký Zdroj: Anna Vacková, E15

Česká alternativní taxislužba Liftago rozšiřuje své podnikání o zprostředkování doručení zboží a jídla. Firma spustila logistický systém, skrze který mohou přepravci sdílet své kapacity. Zpočátku budou taxíky Liftaga vozit zásilky internetových obchodů Alza, Shoptet a Sushitime, s desítkami dalších možných partnerů firma jedná.

Liftago už rozváží zásilky pro službu Zásilkovna, také spolupráce s Alzou není zcela nová. Nyní ale Liftago přichází s platformou pro širší okruh zájemců.

Spoluzakladatel firmy Ondřej Krátký si od novinky slibuje, že pomůže dopravní situaci ve městě. „Firmy si nemusí stavět vlastní logistiku a zahlcovat ulice dalšími vozy, ale využijí kapacitu stávajících přepravců,“ uvedla firma.

Do systému se mohou zapojit firmy, které rozváží vlastní zásilky, například e-shopy nebo distribuční firmy, tak přepravci, kteří potřebují více využít kapacitu svých vlastních řidičů: doručovatel zásilek nebo kurýr.

„Budujeme otevřený systém pro sdílení přepravní kapacity, který bude přístupný každé firmě, která chce ve městě udržitelně a odpovědně růst. Stejně tak se do něj budou postupně zapojovat nejen přepravci používající auta, ale klidně i kurýři na kole nebo ti, kteří zásilky roznášejí pěšky,“ vysvětlil Krátký.