EU podpoří taxikářskou aplikaci Bolt v boji s Uberem, půjčí jí přes miliardu

Zakladatel a šéf Boltu Markus Villig

Zakladatel a šéf Boltu Markus Villig Zdroj: Bolt

Bolt Taxi
Mobilní aplikace Bolt
Aplikace Bolt
Bolt se věnuje už i rozvozu jídla
Koloběžky Bolt
6
Fotogalerie

Estonský startup Bolt získal půjčku 50 milionů eur (1,26 miliardy korun) od Evropské investiční banky (EIB). Alternativní taxislužba nabízející i rozvoz jídla je přímým konkurentem amerického Uberu, který má na evropské půdě obtížnou pozici.

Díky financování od EIB zvýší Bolt investice do vývoje zabezpečení svých služeb a jejích udržitelnosti, uvedly firma a banka ve společném prohlášení. Investice se týkají jak hlavní části podnikání Boltu, což je přeprava osob a rozvoz jídla, tak i těch ostatních jako sdílení elektrických koloběžek.

EIB Boltu půjčuje prostřednictvím takzvaného kvazi kapitálového úvěru – výnos z půjčky se vypočítává jako podíl na budoucích výnosech firmy, vysvětluje banka.

Boj mezi Boltem a jeho úhlavním rivalem Uber v poslední době zintenzivňuje, přičemž Američané čelí na evropské půdě řadě zákazů. Uber se již kvůli místní regulaci stáhl například z Bulharska,  Dánska nebo Maďarska. Nedávno provoz Uberu zakázal Londýn, firma se ale proti rozhodnutí odvolala a do definitivního verdiktu tak v britské metropoli zůstává.

Bolt, který je aktivní i na českém trhu, patří mezi takzvané jednorožce, tedy soukromé technologické firmy s hodnotou přes miliardu dolarů. Firma jedná  s investory od dalším financování, zároveň ale ujišťuje, že její finanční situace je dobrá. Šéf Boltu Markus Villig nedávno pro CNBC uvedl, že společnost je na dvou třetinách trhů zisková.