Lufthansa chce posílit dálkové lety. Nakoupí desítky letadel

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou Zdroj: E15 Stepan Bruner

Řada světových aerolinek krachuje. Německá Lufthansa se naopak chystá nakupovat nová letadla. Na investice již schválila 237 miliard korun

Největší evropské aerolinie Lufthansa uvažují o nákupu několika desítek dvoumotorových letounů, převážně k nasazení na delší trasy. Řekl to člen vedení Lufthansy Nico Buchholz. Firma chce podle něj modernizovat letový park a už před několika týdny schválila objednávky na nákup nových strojů v hodnotě asi 12 miliard dolarů (zhruba 237 miliard korun).

Buchholz podle agentury Reuters řekl, že společnost se zaměří na letadla s kapacitou 200 až 300 míst. Konečné rozhodnutí o jejich nákupu má padnout do konce roku.

Aerolinie nyní v tomto segmentu provozují asi stovku letadel, všechny najednou ale prý nahradit nehodlají. Lufthansa by se mohla rozhodovat mezi stroji Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350 a Boeing 777. Dá se očekávat, že přední světoví výrobci letadel budou o zakázku silně soupeřit.

Lufthansa v březnu schválila nákup 108 strojů. Největší část objednávky získal evropský výrobce Airbus, který má dodat 100 letadel, převážně pro lety v délce tři až šest hodin.