Lufthansa nebude stávkovat o Velikonocích. Napětí ale trvá

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou

Boeing 747-8 sice není největší, mezi dopravními letadly ale kraluje svou délkou Zdroj: E15 Stepan Bruner

Zaměstnanci největší evropské letecké společnosti Lufhansa nebudou v rámci pokračujícího sporu o novou kolektivní smlouvu stávkovat přes velikonoční svátky. Sdělil to odborový svaz Verdi, který zastupuje 33.000 zaměstnanců Lufthansy. Odbory se s vedením firmy na řešení mzdového sporu nedohodly a dohoda není ani v dohledu, konstatoval svaz.

Napětí mezi odboráři a vedením společnosti je jtále velmi citelné. Požadavky odborů a nabídky Lufthansy jsou dosud od sebe velmi vzdálené, sdělil svaz Verdi. Nové kolo jednání má začít 17. dubna a svaz nevyloučil, že mezitím zorganizuje další stávky, nikoli ale o Velikonocích.

Zaměstnanci Lufthansy uspořádali ve čtvrtek před mzdovým jednáním dopolední stávku na šesti německých letištích. To vedlo ke zrušení asi 700 letů, zhruba 40 procent celkového počtu denních letů Lufthansy. Protest si také vynutil zrušení 14 letů z Německa na pražské ruzyňské letiště.

Možnost dohody zatím neeexistuje

Svaz Verdi požaduje zvýšení mezd pro palubní a pozemní personál o 5,2 procenta a záruky, že Lufthansa zachová pracovní místa. Na to firma odmítá přistoupit a v rámci chystané restrukturalizace hodlá naopak propouštět a zmrazit mzdy a po zaměstnancích žádá, aby týdně pracovali o hodinu navíc.

Provozní zisk Lufthansy loni kvůli vysokým cenám pohonných hmot a mimořádným výdajům klesl o 36 procent. Lufthansa, podobně jako třeba Air France-KLM a další vlajkové aerolinie, potřebuje snižovat náklady, aby neztrácela v ostré konkurenci s nízkonákladovými přepravci a expandujícími aeroliniemi z Blízkého východu.