Majitelé motocentra u dálnice D3 u soudu neuspěli, ŘSD ho nemusí odkoupit

Stavba dálnice D3

Stavba dálnice D3 Zdroj: Jan Sindelar

Soud zamítl žalobu dvou majitelů motocentra v Táboře, kteří chtěli, aby od nich Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odkoupilo areál za 40 milionů korun. Motocentrum nemá stálou příjezdovou cestu, jelikož jediná komunikace vedoucí na dálnici D3 má status dočasného sjezdu. Dva z majitelů motocentra bratři Bratránkové v částce 40 milionů korun zohlednili i finanční kompenzaci za ušlý zisk. Rozsudek není pravomocný. Žalobci ani jejich právní zástupce se k soudu nedostavili.

„Žaloba se opírala o to, že byla mezi žalobci a žalovaným uzavřena ústní smlouva o smlouvě budoucí kupní. Na jejím základě jim mělo vzniknout právo, podle něhož by žalovaný - tedy Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo kupní smlouvu, kterou by je odškodnilo. Soud však dospěl k závěru, že pokud jde o převod nemovitosti, musí být uzavřena smlouva o smlouvě budoucí v písemné formě,“ řekla novinářům soudkyně Jaroslava Novotná.

Kauza tak opět uvízla na mrtvém bodě. Motocentrum stále zůstává bez stálé přístupové komunikace.

Sourozenci Bratránkové od začátku tvrdí, že status dočasného vjezdu byl vydán chybně. Požadovali právo trvalého přístupu, protože jiná příjezdová komunikace ke komplexu nevede. ŘSD však v minulosti tvrdilo, že v celé kauze nechybovalo. Pochyby odmítl i táborský městský úřad, který vydával povolení na stavbu motocentra.

Zdržená oprava

Kvůli těmto nejasnostem se však na tři roky protáhla oprava poloviny části D3 vedoucí kolem Tábora. Práce na tomto úseku začaly v roce 2013, ale následně musely skončit. Rozhodl o tom pražský soud, který nařídil zastavit stavbu kvůli stížnosti provozovatelů motocentra.

Komplex v blízkosti dálnice D3 spoluvlastní i Milan Stuparič, jenž by se nebránil tomu, aby vznikla nová příjezdová cesta z táborské městské části Měšice. „Mně by tahle varianta vůbec nevadila, já potřebuji, aby se tam dalo plnohodnotně podnikat. Navíc historicky v těchto místech cesta z Měšic vedla a že se přestala používat, to je věc jiná,“ řekl novinářům u soudu Stuparič. Dodal, že stále zůstává spolumajitelem komplexu, ale svou firmu v roce 2008 přestěhoval do Tábora. Řekl, že jej rovněž překvapuje, že s ním o budoucnosti pozemků a areálu nikdo z ŘSD doposud nejednal.