Matka American Airlines se kvůli cenám paliva propadla do ztráty

American Airlines

American Airlines

Americká společnost AMR Corp., která je mateřskou firmou aerolinek American Airlines, se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 162 milionů dolarů (2,9 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 143 milionů USD ve stejném období loni. Důvodem byl růst výdajů na pohonné hmoty o 40 procent, který nevyrovnalo ani zvýšení cen letenek.

Ztráta na akcii činila 48 centů a překonala odhady analytiků, kteří očekávali ztrátu 43 centů na akcii. AMR zaznamenala ztrátu již čtvrté čtvrtletí za sebou a ztrátu vykázala ve 14 z posledních 16 čtvrtletí. Třetí čtvrtletí je přitom obvykle pro aerolinky nejziskovější, protože zahrnuje hlavní turistickou letní sezonu. AMR také nevykázala celoroční zisk od roku 2007 a od roku 2001 prodělala více než 12 miliard USD. To posiluje spekulace, že firma by mohla požádat o ochranu před věřiteli.

Příjmy aerolinek stouply o devět procent 6,38 miliardy USD. Firma zvýšila v průměru ceny o sedm procent.

Firma se chce nyní zaměřit hlavně na snížení nákladů. American Airlines mají vysoké náklady a zastaralé stroje s vysokou spotřebou paliva. V červenci aerolinky oznámily výraznou modernizaci flotily, koupí celkem 460 nových letadel Boeing a Airbus. Chtějí tak snížit spotřebu paliva a náklady na údržbu.

Akcie AMR od počátku letošního roku klesly o 64 procent. Ztráta je mnohem vyšší než u dalších velkých amerických aerolinek. Důvodem jsou hlavně spekulace, že firma by mohla být donucena požádat o ochranu před věřiteli. Na začátku měsíce akcie během jednoho dne ztratily 41 procent hodnoty a obchodování s nimi muselo být opakovaně přerušeno.