Mercedes-Benz uvede na trh vozy schopné autonomní jízdy třetího stupně

Video placeholde
Výroba automobilů Mercedes-Benz
Výroba automobilů Mercedes-Benz
Mercedes-Benz
Mercedes-Benz
5
Fotogalerie

Mercedes-Benz využije toho, že je Německo první zemí, kde je legální autonomní jízda třetího stupně. Na tamním trhu uvede do prodeje vozy vybavené touto technologií.

Německý Mercedes-Benz se loni v prosinci stal první automobilkou, která získala mezinárodní schválení technologie autonomní jízdy třetího stupně (tzv. Level 3). Tato úroveň znamená, že řidič může v určitých situacích sundat ruce z volantu, případně dokonce přestat sledovat dění před vozem. Musí však být připraven převzít kontrolu nad řízením, pokud jej k tomu vůz vyzve. V žádném případě tedy nejde o plně autonomní jízdu, k té máme ještě daleko.

Systém Mercedesu se jmenuje Drive Pilot a řidič může jeho schopností využít například v husté městské dopravě nebo na ucpaných dálnicích do rychlosti 60 kilometrů v hodině. Auto je schopné si hlídat odstup od vozu před sebou, svoji polohu v jízdním pruhu, upravovat rychlost a dokonce se vyhýbat překážkám. Drive Pilot si nyní budou moci pořídit řidiči v Německu. To je první zemí, ve které zákony autonomní jízdu třetího stupně umožňují.

Drive Pilot bude dostupný od 17. května letošního roku a objednat jej formou příplatku půjde pro Mercedesy tříd S a EQS. V tradičnější třídě S zájemce přijde na 5 tisíc tisíc euro (cca 125 tisíc korun), zatímco v elektrickém EQS bude stát 7 430 euro (cca 185 tisíc korun). Rozdíl částek je dán tím, že v případě EQS je nezbytné zároveň připlatit za Drive Assistance Package Plus (2 430 eur). V ceně je zahrnuto jak hardwarové, tak softwarové vybavení, přičemž prozatím nebude nutné platit ještě za předplatné služby.

To, že Drive Pilot vstupuje na německý trh a má mezinárodní schválení ovšem ještě neznamená, že Mercedesy schopné autonomní jízdy třetího stupně bude brzy možné pořídit všude. Každá země se k autonomnímu řízení staví po svém. Německá automobilka však pracuje na získání povolení i v dalších zemích. Mercedes například odhaduje, že by se ještě letos mohl dočkat schválení v USA.  

Další články ze světa automobilů najdete zde >>>