Miliarda na zelené autobusy je doma. Trh CNG oživí i první flotilový vůz

autobus na CNG

autobus na CNG

Tři roky úsilí přinesly ovoce. Ministerstvo životního prostředí se zástupci Evropské komise dojednalo poslední sporné body, které bránily vyhlášení výzvy na příjem žádostí o dotaci na výměnu nejstarších a životní prostředí nejvíce znečišťujících autobusů městské hromadné dopravy. Nahradí je ekologické autobusy na stlačený zemní plyn. Alternativní doprava tak v Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji dostane miliardovou injekci. Trh s CNG hlásí i další novinku.

„O vyhlášení výzvy na výměnu starých autobusů za ty na stlačený zemní plyn jsme usilovali od roku 2011. V minulých dnech jsme v Bruselu dojednali poslední záležitosti. Výzvu jsme již vyhlásili. Nejstarší, zcela neekologické a neefektivní autobusy můžou být díky až 85procentní dotaci z EU nahrazeny novými na stlačený zemní plyn. Z dotace lze financovat i plnící stanice CNG pro městskou hromadnou dopravu,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

Za tuto jednu miliardu korun z prostředků Fondu soudržnosti je možné pořídit zhruba 10 plnicích stanic CNG a zhruba 154 nových autobusů MHD s pohonem CNG, a to při orientační ceně 6,8 milionu korun za autobus a 13 milionů korun za plnicí stanici.

Žádosti o podporu budou jsou přijímány od 29. ledna do 31. března 2014. Peníze budou moci využít v Moravskoslezském a Ústeckém kraji a v brněnském regionu, státní, městské i soukromé firmy.

Kolik emisí ušetří miliardová dotace

Látka množství v t/rok
tuhé znečišťující látky3,54
oxidy dusíku40,2
těkavých organické látky8,5
polycyklických aromatických uhlovodíky0,008

Pramen: MŽP

První flotilové CNG

Současně s dotací na autobusy hlásí novinku i osobní doprava. Na náš trh právě přichází Volkswagen Golf Variant 7 1,4 TGI BM na stlačený zemní plyn. Protože se jedná o první typické flotilové osobní auto, dá se letos očekávat velký nárůst počtu CNG vozidel.

V současné době jezdí u nás 6062 osobních a užitkových vozidel na zemní plyn. Oproti lednu minulého roku se tak jedná o 35procentní meziroční nárůst.

vw-golf-variant-tgivw-golf-variant-tgi | Asociace NGVVolkswagen Golf Variant 7 1,4 TGI BM

„Podle našich informací by měl být Volkswagen Golf na CNG k dodání již na přelomu května a června. Výhodou vozu je dojezd 1360 km. Motoristy jistě také zaujme cena jednoho ujetého kilometru ve výši 0,90 Kč, “ říká předseda představenstva Asociace NGV Zdeněk Prokopec.

Cena vozu je podle oficiálního ceníku shodná s výkonově srovnatelnou naftovou verzí, oproti benzinu je vyšší o 46 tisíc korun. „Protože se jedná o typické flotilové auto, může za tři roky provozu a naježděných 50 tisíc km za rok ušetřit díky CNG 150 tisíc korun oproti benzínu,“ vypočetl Prokopec.

Ze statistiky Sdružení dovozců automobilů vyplývá, že za minulý rok se u nás registrovalo 809 nových osobních a užitkových vozidel na zemní plyn.

Vzestupný trend

Na stlačený zemní plyn (CNG) jezdí v ČR už dohromady více než 6,7 tisíce vozidel, o dva tisíce více než před rokem. Z nich je asi 430 autobusů a 60 nákladních automobilů.

Podle oficiální statistiky na světě jezdí již více než 17,7 milionu CNG vozidel, ale jelikož některé země naposledy uvedly své počty v roce 2008 - 2011, nepochybně je toto číslo ve skutečnosti ještě mnohem vyšší.

Podle Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) již šestý rok za sebou klesá v Evropě prodej automobilů, ale těch na CNG přibývá a v Evropě už jezdí celkem 1,85 milionů CNG vozidel.

Motoristům je nyní k dispozici 52 veřejných CNG plnicích stanic. Zatím poslední veřejná CNG stanice byla otevřena v Chodově u Karlových Varů. V nejbližší době přibudou veřejné stanice v Hradci Králové, Praze, Jeseníku a Ostravě a celkem tak motoristé budou moci tankovat již u 55 CNG stanicích.

V ČR je registrováno celkem asi 4,7 milionů vozidel, podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů bylo v ČR zaregistrováno v roce 2013 asi 150 tisíc nových vozidel.