Na hranici Ukrajiny s Krymem pokračuje blokáda nákladní dopravy

blokáda nákladní dopravy Krym/Ukrajina

blokáda nákladní dopravy Krym/Ukrajina Zdroj: ctk

Na hranici mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem pokračuje od neděle blokáda. Podle ukrajinských zdrojů stojí na hraničních přechodech 200 automobilů, ruská agentura TASS tvrdí, že je jich 800. Jde o nákladní auta s potravinami a organizátoři akci označují za potravinovou blokádu Krymu. Podle Ruska jde o divadlo, protože ukrajinský dovoz tvoří jenom pět procent potravin dovážených na Krym.

Blokáda začala v neděli v poledne a týká se jenom nákladních automobilů, osobní auta i pěší jsou přes přechody pouštěni.

Akci podporují dva hlavní vůdci krymských Tatarů Mustafa Džemilev a Refat Čubarov. Oba aktivisté byli z Krymu už loni vyhoštěni a nesmějí z rozhodnutí ruské justice na poloostrov pět let vstoupit. Čubarov podle ukrajinské agentury UNIAN řekl, že nevylučuje, že po „potravinové blokádě“ okupovaného Krymu budou krymští Tataři požadovat přerušení dodávek elektřiny na Krym.

Šéf autonomní vlády na Krymu Sergej Aksjonov celou akci označil za divadlo a řekl, že ukrajinské produkty budou do čtrnácti dní nahrazeny ruskými. „Až 90 procent zboží na našem trhu je původem z Ruska. Do dvou týdnů nebude na pultech žádné zboží z Ukrajiny,“ řekl. Doslechl se prý, že někdo obchází řidiče a nabízí jim, že zaplatí-li, dostanou se přes hranici bez čekání.