Na jihu se otevírá část koridoru. Vlakům umožní rychlost až 160 km/h

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Správa železniční dopravní cesty o dnešní půlnoci otevře pětikilometrový úsek čtvrtého koridoru z Veselí nad Lužnicí k Horusicím. Stavba za 1,3 miliardy korun vede koleje ve zcela nové stopě, vlaky zde budou moci využít rychlost až 160 kilometrů v hodině.

V rámci projektu SŽDC zrekonstruovala nádraží ve Veselí nad Lužnicí, kde mimo jiné vznikla nová nástupiště. „Je to další z milníků budování čtvrtého koridoru,“ uvedl mluvčí železničářů Jakub Ptačinský.

Otevření dalších nových úseků bude následovat v příštích týdnech. Začátkem června se má otevřít nová zdvojená kolej mezi Veselím a Soběslaví, na konci letních prázdnin pak správa železnic pustí vlaky na novou trať z Tábora na sever do Sudoměřic, jejíž součástí je i zcela nový tunel. Na úseku z Veselí nad Lužnicí k Horusicím vzniklo mimo jiné osm železničních mostů a pět silničích. S těmi souvisejí nutné přeložky silnic druhé a třetí třídy.

vizualizace, nový most, který SŽDC plánujevizualizace, nový most, který SŽDC plánuje | SZDC

Čtvrtý koridor je při sečtení všech projektů největší železniční stavbou v republice. Po jeho dokončení by se měla cesta z Prahy do Českých Budějovic zkrátit na hodinu a půl, což je o hodinu méně než dnes. Zatím zde ale cestující trápí řada výluk. Ta nejdelší, mezi Budějovicemi a Táborem, zítřkem končí.