Na Krym přestanou jezdit vlaky, ukrajinské dráhy se bojí o bezpečnost

Lůžkový vůz na Krym

Lůžkový vůz na Krym Zdroj: David Gubler via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ukrajinská státní železniční společnost Ukrzaliznycja přeruší železniční spojení na ukrajinský autonomní poloostrov Krym, který letos v březnu připojilo ke svému území Rusko. Důvodem jsou údajně obavy o bezpečnost. Opatření se podle sdělení firmy týká nákladní i osobní železniční přepravy.

„Abychom zajistili bezpečnost cestujících…, zastaví (ukrajinské dráhy) trasy vlaků na Krym v Novooleksijivce a v Chersonu,“ uvedla firma podle agentury Reuters. Zmíněná dvě města leží na jihu Ukrajiny v blízkosti hranic s Krymem. 

Moskva zdůrazňuje, že březnové připojení Krymu k Rusku bylo důsledkem svobodně projevené vůle krymských obyvatel a jejich práva na sebeurčení. Ve spěšně provedeném referendu z 16. března se pro anexi vyslovila drtivá většina hlasujících. Ukrajina ani západní státy referendum ani anexi neuznávají. 

Ukrajina, která se potýká s povstáním proruských separatistů na východě země, ve středu krátce přerušila dodávky elektřiny na Krym. Podle ukrajinského ministerstva energetiky byla důvodem skutečnost, že Krym nedodržoval odběrové limity.