Na letiště Kbely se prý po letech vrátí běžní cestující

Letiště Kbely

Letiště Kbely Zdroj: Letiste Kbely

Na vojenské letiště v pražských Kbelech se po letech vrátí „běžní“ cestující. Společnost NetJets Europe provozující podílové vlastnictví letadel tvrdí, že od vedení letiště získal příslušné povolení. Letiště to ovšem popírá.

„Preferujeme letiště jako Kbely či Vodochody, protože zde není téměř žádný provoz. Můžete přijet autem až k letadlu,“ vysvětlil pro E15.cz výhody menších letišť v Praze a okolí viceprezident firmy pro střední a východní Evropu Vadim Horiszny.

Povolení bylo dojednáno minulý týden. NetJets si musí úmysl přistát oznámit vždy 48 až 72 hodin předem, přičemž letiště může žádost odmítnout, dodala firma. Další podrobnosti nechce sdělit s ohledem na konkurenci. Pokud bude ze strany zákazníků o přistávání v Kbelech zájem, chtějí NetJets rozsah nynější dohody prohloubit.

Podle mluvčí 24. základny dopravního letectva Zuzany Špačkové ale letiště s NetJets ani jinou společností o povolení veřejných letů nejednalo. „Jsme neveřejné vojenské letiště a není nám známa žádná změna tohoto statusu letiště do budoucna,“ uvedla. Dodala, že povolení přistát může nevojenským letounům udělit pouze velitel základny.

Nic o údajném povolení neví ani ministerstvo obrany. Podle mluvčího úřadu Vladimíra Lukovského velení letiště s žádným zástupcem NetJets nejednalo.

Povolení k přistávání a vzletům na letišti nyní má ze soukromých firem jen společnosti Aerotaxi, která sídlí v hangárech uvolněných Výzkumným ústavem letectva. Veřejný civilní provoz na kbelském letišti skončil v roce 1937, kdy se odsud přesunul na tehdy nové letiště Praha-Ruzyně.