Na letiště v Ostravě povede železnice. Stavba za půl miliardy má být hotova příští rok

startující letadlo, ilustrační foto

startující letadlo, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Slavnostním poklepem na kolejnici dnes odstartovala stavba kolejového napojení s délkou 2,9 kilometru mezi Letištěm Leoše Janáčka Ostrava a železniční stanicí Sedlnice. Investici za 581 milionu korun by měl Moravskoslezský kraj 85 procent pokrýt z evropských dotací z operačního programu Doprava. Stavbu realizuje společnost Eurovia CS.

Výstavba jednokolejné trati, silničního nadjezdu, zastřešeného terminálu a tunelu by měla být hotova koncem příštího roku. Přestupní terminál je propojen s odbavovací letištní halou přístupovým objektem (zakrytá tunelová chodba) a bude přístupný i ze strany místní komunikace. Před terminálem bude postaveno nové parkoviště. Elektrifikovaná trať je projektována na traťovou rychlost 90 km/hod.

„Rozvoj letiště patří k prioritám Moravskoslezského kraje v oblasti regionální politiky. Projekt kolejového napojení usnadní přepravu osob i zboží a přiblíží letiště krajské metropoli,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

„Ostravské letiště je jednou ze vstupních bran do našeho regionu a velkou perspektivu mu dává jeho umístění v centru Evropy a samotné parametry vzletové a přistávací dráhy. Na runway se třemi a půl kilometr délky a více než šedesáti metry šířky mohou přistávat všechny typy letounů, kterými v současnosti operují v civilní letecké dopravě,“ zdůraznil ředitel letiště Pavel Schneider.

Letiště je také důležitým bodem při přepravě zboží. Rozvoj leteckého karga podporuje nedávno vybudovaná podnikatelská a logistická zóna v těsné blízkosti letiště.