Na registrech aut to vře, úřady hlídají strážníci

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Křikem, nadávkami a přivoláním hlídky strážníků začal úřední den na registru vozidel v Brně. Systém se rozjel po desáté hodině, ráno ale nefungoval vůbec a úředníci nevydali žádné pořadové lístky s čísly. Ráno na úřad přišlo odhadem 100 lidí a úředníci popsali situaci jako velmi vypjatou. V obavách o svoji bezpečnost zavolali strážníky.

Do sídla odboru dopravněsprávních činností na Kounicově ulici vyjeli městští policisté podle jejich mluvčí Denisy Kapitánčíkové před devátou, v té době už ale většina naštvaných lidí odešla. Úředníci přesto strážníky v budově vítají, ranní agresivita některých z nich je znervóznila. „Nadávali nám a všechno dávali za vinu úředníkům. Museli jsme dokonce zavolat strážníky, abychom se cítili bezpečněji,“ uvedl vedoucí odboru Ladislav Prudil.

Dnes mohou lidé uplatnit pořadové lístky s čísly z pondělka, zda bude registr v pořádku fungovat, ale úředníci neví. Právě nejistota budoucnosti zapisování změn do registru znervózňuje čekatele nejvíce. Například Tomáš Tesař čeká na registraci vozidla pro svého nadřízeného už druhý den. „Majitel firmy jezdí druhým dnem bez poznávacích značek, protože ty mám u sebe já kvůli registraci. Samozřejmě se bojí, že když ho zastaví policie, mohl by mít problém,“ řekl Tesař.

Komentář: Registr vozidel aneb Jak se nemá zavádět informační systém

V pondělí úředníci obsloužili 70 lidí z 200. Problémy s registrem přetrvávají od začátku července, kdy se spustil nový systém. Některé záznamy museli úředníci dodělat ručně, systém nefungoval spolehlivě. Na konci minulého týdne už registr fungoval téměř úplně, byl ale pomalý. V pondělí úředníci znovu zaznamenali částečný výpadek.

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) vyzval občany, kterým vznikla v souvislosti s chybně fungujícím registrem škoda, aby ji vymáhali po ministerstvu dopravy. Také magistrát si podle něj nechá sečíst náklady a udělá to samé. Ombudsman upozornil, že lze vymáhat i náhradu za nemajetkovou újmu, kterou nemusí lidé dokládat. Naopak je na úřadě, aby vyvrátil, že újma nevznikla.