ČSA začaly vydělávat, od začátku roku jsou v zisku 374 milionů

ČSA

ČSA Zdroj: CTK

Českým aeroliniím se po roce od přijetí tvrdého ozdravného plánu daří. Národní dopravce, který je od jara většinově privátní, vykázal za tři letošní čtvrtletí zisk 374 milionů korun. Za stejné období loni se přitom potýkal se ztrátou 225 milionů.

Ještě důležitější je pro firmu provozní výsledek, který činí černých 208 milionů korun. Před rokem byly aerolinie v provozní ztrátě 220 milionů. Letošní čísla jsou tak nejlepší za dlouhá léta, podle dostupných údajů byly ČSA naposledy za tři kvartály provozně v zisku před sedmi roky.

Povedená letní sezona

Aeroliniím se vyvedla především letní sezona, jejíž výsledky jsou mezi evropskými dopravci považovány za klíčové pro přežití zimy. S letošním létem spojoval další osud ČSA v jarním rozhovoru pro E15 i nový spolumajitel Jiří Šimáně. Od července do září činil provozní zisk 362 milionů, což zhruba odpovídá i celkovému výsledku za léto. Jde přitom o zdvojnásobení loňských čísel.

Ještě za první čtyři měsíce letošního roku byl přitom dopravce ve stomilionové ztrátě. Do výsledků se začátkem roku promítl prodej dvou starých nepoužívaných boeingů, což byl zřejmě poslední mimořádný příjem firmy. Žádný další majetek na prodej už nemá.

Vedení společnosti je ale s jásotem opatrné. „ČSA potvrdily obrat v hospodaření. Očekáváme provozní zisk i kladný hospodářský výsledek také za celý rok 2015,“ sdělil deníku E15 předseda představenstva Jozef Sinčák.

Provozní zisk ČSA dosáhl za tři čtvrtletí 208 milionů korun. Před rokem zaznamenaly ztrátu 220 milionů

V nedávném rozhovoru pro týdeník Euro mluvil o tom, že celoroční plán počítá s provozním ziskem 36 milionů korun. Právě po nástupu Sinčáka loni v září prošly ČSA ozdravnou kúrou. Například se zmenšila flotila na dnešních 16 strojů, snížily se platy a zrušily ztrátové linky. Východní orientaci vystřídalo zaměření na západní Evropu.

Ke změnám došlo i v cenové politice, když firma významně zúžila rozpětí mezi nejlevnějšími a nejdražšími letenkami. Největšími akcionáři ČSA jsou Korean Air a Travel Service, státu zůstala po letošním vstupu Travel Service pětina.

Sedm nových linek
Ve srovnání s loňskou zimní sezonou České aerolinie letos v zimě rozšíří nabídku svých pravidelných linek o sedm destinací. Nově se v zimním řádu objeví pravidelné spoje do Benátek, Billundu, Bologně, Nice a Almaty. Vrací se spoj do Jerevanu, na konci zimní sezony ČSA zahájí provoz na lince do Helsinek.