Na vnější okruh bez dálniční známky? Praha chce ulevit dopravě v centru

Pražský okruh

Pražský okruh Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta

Vedení hlavního města Prahy chce, aby mohli řidiči po Pražském okruhu jezdit bez dálniční známky. Prý to uleví dopravě v centru metropole. Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) o tom bude jednat s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO).

„Hledáme všechny způsoby, jak ulevit dopravě ve vnitřní Praze. Tohle by byl další kamínek do mozaiky, který navíc nebude stát žádné peníze,“ uvedl náměstek. Praha tak podle něj reaguje na ministrův návrh, aby na pěti úsecích nemuseli mít řidiči dálniční známky. Šlo by celkem asi o 30 kilometrů dálnic a rychlostních komunikací. Vládě chce ministr návrh předložit v nejbližších týdnech.

Podle Dolínka je logické, aby mezi takové úseky patřil i Pražský okruh. „I když počet řidičů, kteří kvůli dálniční známce využívají místo Pražského okruhu jiné komunikace, není dle odhadů dramatický, považuji to za správný krok. Každé auto, které pojede po okruhu místo vnitřní Prahou, dopravě i ovzduší ve městě uleví,“ tvrdí.

Praha se v minulosti několikrát pokusila o vyjmutí vnějšího okruhu ze zpoplatněných úseků. U ministerstva ovšem nikdy neuspěla. „Za pokus to rozhodně stojí, předložím panu ministrovi své argumenty a pokusím se ho přesvědčit,“ doplnil náměstek.