Náměstek primátorky hl. m. Prahy Dolínek jednal s delegací z irácké Diyaly

Petr Dolínek

Petr Dolínek Zdroj: CTK

Irácká delegace vedená guvernérem provincie Diyala panem Amer Al-Majmaie je v České republice na čtyřdenní návštěvě, během níž jedná o obchodních vztazích a možnostech rozvoje spolupráce s českými úřady, odborníky a firmami v oblastí územních plánů a infrastruktury. Návštěva je výsledkem dlouholeté spolupráce společnosti Pražská strojírna a společnosti BOCP na iráckém trhu.

„Hosté z Iráku se zajímali o dopravní infrastrukturu Prahy, zejména o tramvajové tratě, v souvislosti se záměrem vybudovat tramvajovou trať v provincii Diyala ve městě Baqubah,“ uvedl po setkání náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Pražská strojírna, která vyvíjí a vyrábí kolejové konstrukce a výhybkové systémy pro tramvajovou dopravu a jejímž hlavním odběratelem je Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s., působí od roku 2010 v irácké Basře. Dosud se podílela na plánech a postupném vybudování pěti tramvajových linek včetně kompletního zázemí a dodání veškeré technologie a techniky.

Irácká delegace, jejímž členy jsou také tajemník guvernéra pan Ali Alwan a charge d´affaires a.i. iráckého zastupitelského úřadu v Praze paní Ahlam Algailan, se dnes dopoledne setkala rovněž se zástupci Ministerstva zahraničí ČR.

Jednání v Praze potvrdila irácký zájem o rozšíření spolupráce o další obory. Jedná se například o výrobu a transport betonu, o kanalizaci a čističky odpadních vod, o úpravu vody, o rozvody energie, o veřejné osvětlení a další.