Námraza zdrží odlet vojáků do Afghánistánu, Ruzyně létá

Střídání vojáků české strážní roty na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu

Střídání vojáků české strážní roty na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu Zdroj: ctk

Kvůli námraze neodletěl v noci na dnešek z kbelského letiště speciál s vojáky do Afghánistánu. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové vojáci, kteří mají vystřídat své kolegy, odletí později. Provoz na druhém pražském letišti v Ruzyni zatím podle mluvčí Mariky Janouškové mrazivé počasí neomezilo.

„Rotační let byl kvůli námraze zrušen a odletí v náhradním termínu,“ uvedla Růžičková. Nový termín nemůže z bezpečnostních důvodů sdělit. Armádní speciál, kterým měli vojáci letět, se kvůli silné námraze nepodařilo ani do rána připravit k odletu.

Svou plánovanou cestu na zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Bruselu naopak nemusel rušit šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Nemáme hlášený žádný problém. Předpokládám, že odletěli podle plánu,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Provoz na letišti Václava Havla zatím podle Janouškové rozmary počasí nijak neovlivnily. „Žádné lety v souvislosti s ledovkou zrušené nejsou. Pouze jsme zavedli standardní zimní provoz, tedy ošetřování drah a odmrazování letadel,“ řekla. Některé lety jsou ale zrušené v souvislosti s pokračující stávkou v letecké společnosti Lufthansa, připomněla.