Nebe nad Kosovem se po 15 letech otevírá. Aerolinky ušetří miliony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Paddy Patterson

Severoatlantická aliance (NATO) otevřela horní vzdušný prostor nad Kosovem pro přelety civilních letadel. Stalo se tak po patnácti letech. Komerční letecké společnosti budou od nynějška moci přelétat přímo nad bývalou srbskou provincií, a ušetří tak čas i peníze.

Do kosovské metropole Prištiny dosud létalo množství civilních strojů, komerční aerolinky měly nicméně zakázáno nad oblastí, kontrolovanou Severoatlantickou aliancí od roku 1999, přelétat. Horní část vzdušného prostoru byla znovuotevřena ve čtvrtek poté, co Maďarsko souhlasilo, že řízení letového provozu se zde ujme jeho společnost HungaroControl. Aerolinky létající mezi severní a jihovýchodní Evropou, Blízkým východem a Asií se již nebudou muset Kosovu vyhýbat, což je „významný krok prospěšný pro celý západní Balkán,“ uvedl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Otevření kosovského vzdušného prostoru trvalo dlouhou dobu kvůli tomu, že se muselo vyřešit množství technických aspektů týkajících se několika zemí, uvedl pro agenturu Reuters nejmenovaný představitel NATO. Evropská organizace pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol odhaduje, že nyní asi 180 tisíc letů ročně uletí o 370 tisíc námořních mil (asi 685 tisíc kilometrů) méně. To by mohlo znamenat úsporu až 18 milionů eur (asi 500 milionů korun).

Kromě Maďarska se o kontrolu kosovského vzdušného prostoru ucházela i Albánie, Makedonie, Itálie, Rakousko a Srbsko. Spodní část vzdušného prostoru zůstane i nadále pod kontrolou letiště v Prištině.