Nejvytíženější stanice nového metra A je Nádraží Veleslavín

Stanice Nádraží Veleslavín

Stanice Nádraží Veleslavín Zdroj: ctk

Nejvytíženější stanicí prodlouženého úseku metra A do Motola je stanice Nádraží Veleslavín. Tou za první tři měsíce provozu prošlo zhruba 2,757 milionu lidí. Celkem pak na novém úseku vystoupilo a nastoupilo 7,755 milionu lidí. Vyplývá to z údajů dopravního podniku (DPP) o počtu cestujících za duben až červen. Každoročně přepraví DPP metrem v Praze téměř půl miliardy cestujících.

Za tři měsíce prošlo nejvytíženější stanicí nové trasy přesně 2756804 cestujících, z toho nejvíce jich bylo v červnu, a to více než jeden milion. „Cestující, kteří míří na letiště, nově přestupují právě na Nádraží Veleslavín, což s sebou jistě nese i zvýšení obratu počtu cestujících v této stanici. Dále je třeba si uvědomit, že zde končí řada příměstských linek. Všechny tyto aspekty se podepisují na vytíženosti stanice,“ uvedl mluvčí DPP Jiří Štábl.

Druhou nejvytíženější pak byla stanice Bořislavka, na které vystoupilo a nastoupilo asi 2,02 milionu cestujících. Také tady nejvíc lidí bylo v červnu, přesně 788.399. Třetí ze čtyř nových stanic pak je Nemocnice Motol s 1,717 miliony cestujících a nejméně vytíženou jsou Petřiny s 1,26 miliony lidí.

Cestující, kteří míří na letiště, nově přestupují právě na Nádraží Veleslavín

Nejvyšší obrat cestujících v jednotlivé dny pak byl ze všech stanic na Nádraží Veleslavín 13. dubna, kdy tu vystoupilo a nastoupilo dohromady 57906 cestujících. Velký ruch byl ve stanicích i 7. dubna, tedy den po slavnostním spuštění nového metra. Na Bořislavce, Petřinách i v Motole to byl v dubnu nejvyšší počet cestujících v jeden den. Stanice Nemocnice Motol v tento den dokonce zažila nejvyšší nápor v jednotlivý den za všechny tři měsíce.

Počty nástupů a výstupů cestujících sleduje DPP prostřednictvím čidel umístěných ve sloupcích u vstupů a výstupů. Pražské metro má v současné době 61 stanic. Dopravce metrem každoročně přepraví na půl miliardy lidí - podle výroční zprávy DPP to bylo v roce 2014 více než 450 milionů lidí.