Nekryté závazky na dopravě se blíží 30 miliardám

Radek Šmerda

Radek Šmerda Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Kostlivců ve skříních ministerstva dopravy každým týdnem povážlivě přibývá. Problém je především v nekrytých závazcích, které vyplývají ze smluv na budování dopravních staveb. Zatímco ještě nedávno mluvilo vedení ministerstva o maximální sumě 23 miliard korun, včera už se částka blížila 30 miliardám. Smlouvy se stavebními firmami pocházejí z let 2007 až 2009, dnes ale nemá stát na jejich plnění ani korunu.

Nový ministr Radek Šmerda hodlá proto dnes hasit požár na poradě ekonomických ministrů, kde chce požádat o navýšení národních zdrojů ve fondu dopravy pro příští rok o deset miliard korun. Celkem by tak měl fond dostat z českého rozpočtu 43 miliard. Stejnou částku žádá Šmerda i na rok 2013. „Deset miliard korun je potřeba dolít proto, aby ten vehikl financování vůbec zůstal při životě,“ řekl Šmerda stavbařům při veřejné diskuzi.

Dodal ale, že netuší, jak s nápadem u kolegů pochodí. Jasnou podporu našel jen u členů Hospodářského výboru sněmovny. Velké problémy má ale ministerstvo dopravy i u čerpání peněz z evropských fondů. Navzdory optimistickým předpovědím z minulých let nyní reálně hrozí, že se Čechům nepodaří vyčerpat největší operační program, kterým je OP Doprava. V jeho rámci lze čerpat na dopravní stavby zhruba 150 miliard korun, nyní je ale téměř 19 miliard akutně ohroženo chybami českých úřadů.

„Čerpání OPD nevypadá dobře,“ přiznal Šmerda. O osm miliard pravděpodobně přijde ústecká dálnice D8, která se kvůli sporům s ekology nedostaví včas. Evropská komise rovněž nesouhlasí s proplacením dalších osmi miliard za takzvané vícepráce, o které se české stavby tradičně prodražují. Zbylých 2,6 miliardy připadá na Ředitelství vodních cest, kde unijní účetní našli chyby ve stu procentech případů.

„Je stále dost času najít pro tyto peníze jiné projekty,“ věří Šmerda. Jako příklad dal rekonstrukci dálnice D1, která už by prý v dalším programovém období neměla šanci dostat peníze z Bruselu. Na neproplacené projekty bude nutné najít peníze v českém rozpočtu.

Šmerda chce být ministrem alespoň do října

Nestranický ministr dopravy chce zůstat ve vedení rezortu alespoň do září či října.
Deníku E15 to řekl s tím, že chce připravit a zajistit rozpočet ministerstva na příští rok. Do té doby nehodlá rezignovat, jak si to přeje nejmenší vládní strana Věci Veřejné. „Mé setrvání ve funkci není otázka života a smrti,“ uvedl Šmerda, který prý na své pozici nijak nelpí. „Nehodlám ale zároveň naskakovat na vlnu přání některých neukojených poslanců,“ dodal. Šmerda se včera také výrazně distancoval od svého předchůdce Víta Bárty, když označil jeho dopravní superstrategii za „holý nesmysl“. Ministra dopravy vyzval v minulých dnech k odchodu šéf VV Radek John, naopak u premiéra Petra Nečase nalezl Bártův náhradník zastání.