Německá letiště plánují stávku. Zřejmě zasáhne i linky z Prahy

Letadla ve Frankfurtu zůstávají na zemi.

Letadla ve Frankfurtu zůstávají na zemi. Zdroj: ctk

Personál německých letišť vstoupí ve čtvrtek do stávky. Kvůli omezení provozu na některých terminálech mohou mít zpoždění také spoje z České republiky, v době stávky má z Prahy do Německa zamířit 22 linek.

Zaměstnanci hodlají stávkovat od 3:30 do 14:30. V této době lze očekávat zpoždění letů mezi Prahou a Německem. „Létá se do Berlína, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburku, Kolína nad Rýnem a Mnichova. Létají tam České aerolinie, Lufthansa a German Wings,“ říká mluvčí pražského Letiště Václava Havla Eva Krejčí. Informace o zpoždění podle ní obdrží letiště až těsně před letem.

Podobná situace nastala při únorové stávce zaměstnanců frankfurtského letiště. Tři pražské lety tehdy byly dokonce zrušené.

Německý odborový svaz Verdi plánuje na čtvrtek stávku zaměstnanců na všech velkých německých letištích. Stávka podle odborářů povede k rušení některých letů. Protest se dotkne i letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Největší německá letecká společnost Lufthansa uvedla, že očekává výrazné výpadky v provozu. Dodala, že pokud bude účast na stávce vysoká, bude muset zrušit většinu letů z Frankfurtu.

Stávka na letištích je součástí širších protestů, které mají pomoci prosadit mzdové požadavky pracovníků ve veřejném sektoru. Němečtí odboráři požadují pro zhruba 2,1 milionu státních zaměstnanců zvýšení mezd o 3,5 procenta. Navíc chtějí pro každého z nich příplatek 100 eur, co je 2740 korun měsíčně.
___