Německé dráhy investují 28 miliard eur, chtějí zastavit úbytek pasažérů

vlak Deutsche Bahn

vlak Deutsche Bahn Zdroj: CC BY-SA 2.0: Lars Steffens; Flickr.com

Během příštích pěti let německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) investuje 28 miliard eur (770 miliard korun) do modernizace tratí. Investice mají zlepšit nabídku železniční společnosti, která se v posledních letech potýká s úbytkem zákazníků.

„Spouštíme největší program modernizace infrastruktury v dějinách firmy,“ oznámil na dnešní tiskové konferenci Volker Kefer z představenstva DB Kefer. „Do konce roku 2019 vyměníme 17 tisíc kilometrů kolejí a 8700 výhybek. Renovováno bude přinejmenším 875 mostů,“ doplnil. Celá německá železniční síť dosahuje délky zhruba 33 tisíc kilometrů.

Rozsáhlá modernizace železniční infrastruktury vychází z dohody mezi DB a německým státem. Ten uvolnil dodatečné finanční prostředky pro investice státní firmy pod podmínkou zlepšení nabídky železničních spojů.

DB se v posledních letech potýkají s úbytkem zákazníků. Jejich hlavním konkurentem je rychle rostoucí segment dálkové autobusové dopravy, která často nabízí na stejných trasách nižší ceny.

V dálkové dopravě navíc pověst DB jako spolehlivého dopravce poškozují zpoždění vlaků. Loni jejich úhrnná délka dosáhla 3,79 milionu minut, což je nejvíc od začátku měření v roce 2004.