Němečtí strojvůdci dál stávkují, osobní vlaky se rozjedou večer

Čekání na vlak v Mnichově během stávky německých strojvůdců

Čekání na vlak v Mnichově během stávky německých strojvůdců Zdroj: ctk/ap

Němečtí strojvůdci dnes pokračují ve stávce za zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby a doprava na železnici bude stejně jako ve středu ochromena. Protestní akce v osobní dopravě, která ovlivnila i spojení mezi Prahou a Berlínem, skončí dnes ve 21 hodin. Strojvůdci nákladních vlaků obnoví práci až v pátek dopoledne.

Kvůli stávce, do níž se zapojilo na tři tisíce strojvůdců, vypravuje německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) pouze třetinu svých dálkových vlaků a zhruba polovinu regionálních spojů. Stávka zkomplikovala i cestu z české do německé metropole, vlaky na německém území končí v Drážďanech. Na dopravu na českém území ale podle Českých drah nemá stávka vliv.

Strojvůdci a vedení DB se navzájem obviňují ze zodpovědnosti za stávku. Dopravce tvrdí, že strojvůdci odmítli podepsat už dohodnutou dílčí kolektivní smlouvu. Odbory naopak obviňují firmu, že nechce jednat o zásadních sporných bodech a pouze čeká na to, až v létě vstoupí v platnost zákon, který by strojvůdcům další stávky znemožnil.