Němečtí strojvůdci osobních vlaků stávkují. Zastaví polovinu spojů

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn se dotkne polovina místních vlaků.

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn se dotkne polovina místních vlaků. Zdroj: ctk/ap

Ke stávce na německé železnici se dnes v 02:00 SELČ připojili i strojvůdci osobních vlaků. Odbory zatím nesdělily, dokdy protestní akce potrvá. V době stávky pojede v Německu jen třetina dálkových a nanejvýš polovina regionálních vlaků. Zasaženo je i spojení Prahy s Berlínem: vlaky končí v Drážďanech.

Mluvčí železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) Achim Stauss dnes apeloval na cestující, aby se navzdory stávce nebáli jezdit vlakem. „Náhradní jízdní řád, který jsme připravili, je spolehlivý, vlaky ho dodržují,“ uvedl.

Berlínské Hlavní nádraží přesto bylo dnes dopoledne téměř prázdné. Větší počet cestujících se shromažďoval pouze na nástupištích městské železnice, která obsluhuje páteřní linky městské hromadné dopravy. V době stávky jezdí v prodlouženém intervalu a její vozy jsou přeplněné.

Další komplikace na německé železnici způsobí opravy tratí, které DB dlouhodobě plánovaly na nadcházející víkend. Výluka mimo jiné postihne spojení Prahy s Mnichovem, kde od soboty do pondělí pojedou vlaky podle pravidelných jízdních řádů pouze do Domažlic. Mezi Plzní a Schwandorfem bude zavedena náhradní autobusová doprava.

Cestující nemají pochopení

Cestující strojvůdce za vyhlášení stávky kritizují. V anketě deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) uvedlo 80 procent Němců, že nemají pro stávkující žádné pochopení. V internetových diskusích zaznívají často názory, že si strojvůdci berou cestující za rukojmí, místo aby s vedením DB vyjednávali.

Deník FAZ rovněž s odvoláním na zdroje z Odborového svazu strojvůdců (GDL) uvedl, že podpora stávky mezi odboráři klesá. Mnoho strojvůdců údajně bylo spokojeno s poslední nabídkou DB na zvýšení platů o 4,7 procenta a s dalšími protestními akcemi nesouhlasí. Šéf svazu GDL Claus Weselsky však dnes v televizi N24 řekl, že strojvůdci stojí za ním a že setrvají ve stávce, dokud odbory nerozhodnou o jejím ukončení.

Česka se nedotkne

Podle vyjádření Českých drah stávka nemá vliv na dopravu na českém území. Zajištěna je i doprava na všech železničních hraničních přechodech, pouze spěšné vlaky z Chebu do Norimberka byly zrušeny bez náhrady. Cestující mohou místo nich použít regionální vlaky, které České dráhy provozují ve spolupráci se společností Oberpfalzbahn.

Stávka nijak neovlivnila železniční spojení Prahy s Mnichovem. Bez omezení jsou v provozu také autobusové linky, které Deutsche Bahn vypravují ve spolupráci se společností Student Agency do Mnichova, Norimberka, Mannheimu, Heidelbergu a Štrasburku.

Už v úterý začala na německé železnici stávka v nákladní dopravě. Stauss řekl, že DB se daří vypravit zhruba dvě třetiny plánovaných spojů. „Přednost mají vlaky, které zajišťují zásobování elektráren a oceláren,“ uvedl.

Spor o pracovní podmínky

Současná stávka je už devátá od loňského podzimu. Odborový svaz strojvůdců (GDL) ji stejně jako předchozí protestní akce vyhlásil kvůli sporu s vedením DB o pracovní podmínky. Strojvůdci žádají zvýšení platů o pět procent a zkrácení týdenní pracovní doby. Svaz GDL navíc usiluje o větší roli v rámci společnosti, když chce kromě strojvůdců zastupovat i průvodčí, personál jídelních vozů a posunovače.

Zatím není jasné, jak dlouho stávka potrvá. Svaz GDL pouze uvedl, že ukončení protestní akce oznámí 48 hodin předem. Německá média s odvoláním na zdroje z GDL uvádějí, že stávka se protáhne přinejmenším do konce svatodušních svátků, tedy do 25. května.

Stauss řekl, že vedení DB chce „co nejdříve“ obnovit jednání se svazem GDL a dosáhnout ukončení stávky: „Stále doufáme, že svaz GDL stávku odvolá před svatodušním víkendem, který je z hlediska dopravní vytíženosti druhý nejnáročnější víkend hned po Vánocích.“