Neograph spojovaný s Rittigem se opět snaží dostat k dopravnímu podniku

Jízdenky do MHD Praha

Jízdenky do MHD Praha Zdroj: Anna Vackova, E15

Firma Neograph se uchází o zakázky na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP) za 170 milionů. Společnost bývá spojována s kontroverzním podnikatelem Ivo Ritigem a pro DPP již jednou jízdenky tiskla. Sám Neograph později výrobu jízdenek označil za předraženou a v kauze padla trestní oznámení. Neograph chce tentokrát být subdodavatelem firmy, která má dodávat ceninový papír na jízdenky.

Informoval o tom server Ihned.cz, který čerpal z dokumentů, které snahu Neographu vstoupit do tendru za 170 milionů potvrzují. „Nyní Neograph usiluje 'jen' o pozici dodavatele části zakázky, na které by se podílela ještě tiskárna Optys z Opavska a pravděpodobný vítěz celé soutěže - Státní tiskárna cenin,“ píše server. Předběžná smlouva Neographu a Optysu měla být podepsána v červenci. Od Neographu má Optys odebírat speciální papír. Kontrakt s Neographem prý může kdykoliv ukončit.

Kdy bude vítěz tendru znám, zatím není jasné. „Výběrové řízení probíhá a je ve fázi vyhodnocování. Kdy bude ukončeno, se nedá přesně odhadnout,“ řekl mluvčí DPP Petr Vorlíček.

Za tisk jízdenek podnik dříve platil desítky milionů korun. Kontrakt mezi společností Neograph a dopravním podnikem měla Neographu zprostředkovat firma Cokeville Asset Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Za službu odváděl Neograph firmě Cokeville 17 haléřů z každé jízdenky.

Neograph později přiznal, že výroba jízdenek byla předražená. Dopravní podnik se na konci roku 2011 s Neographem dohodl na ukončení smlouvy. V kauze padlo několik trestních oznámení.