Nové berlínské letiště se prodraží o dalších 250 milionů eur

Letiště Berlin Brandenburg International

Letiště Berlin Brandenburg International Zdroj: berlin-airport.de

Problémy nového Berlinského letiště jsou stále větší. Řada firem, které na letišti pracují nemá od léta proplacené faktury a proto odmítá v činnosti pokračovat. Deník Bild uvedl, na dostavbu letiště bude třeba dalších 250 milionů eur.

Již nyní si výstavba letiště vyžádala 1,2 miliardy eur dodatečných nákladů. Původně mělo celé letiště stát na 4.3 miliardy eur, z toho hlavní projekt byl vyčíslen na 2,4 miliardy eur.

Technický ředitel letiště Horst Amman v tomto týdnu představil výsledky finančního přezkumu, podle kterého některé z požadavků stavebních společností byly naprosto přehnané. Letiště bylo firmami podle jeho slov vydíráno a proto nyní přezkoumává oprávněnost faktur.

Již sjednané stavební firmy chtějí začít znovu na letišti pracovat, ale až ve chvíli kdy investor proplatífaktury. Pokud dojde ke zpoždění v jednání s dodavateli, je i nový harmonogram pro otevření letiště v nebezpečí. Původně měli první cestující z nového letiště odletět v roce 2011. Došlo však ke třem oddálením zahájení provozu a nyní je termín posunutý na říjen 2013.

Zahájení nových prací bylo plánováno na polovinu letošního listopadu, ale to se nestalo, píše list Der Tagesspiegel. Další deník, Berliner Zeitung, dokonce citoval zdroje ze stavebních firem, které neočekávají, že práce budou v letošním roce pokračovat. Tak by hrozilo další odložení termínu zahájení až do roku 2014.

Odborníci navíc vyslovili obavy, že letiště nebude kapacitně vyhovovat a telize ARD zveřejnila vizualizace, která ukazuje, že pezpečnostní prostory jsou menší, než ty ve Frankfurtu a Mnichově.

Tyto zprávy provozovatel letiště vyvrací jako neopodstatněné. „Letiště by mělo začít fungovat v říjnu 2013 a v prvním roce by mělo odbavit 27 milionů cestujích,“ uvádí zpráva.