Novému berlínskému letišti hrozí demolice. Náklady dál šplhají

Nové berlínské letiště zatím zeje prázdnotou

Nové berlínské letiště zatím zeje prázdnotou Zdroj: profimedia.cz

Náklady na dokončení nového berlínského letiště dosáhly téměř pětinásobku původního rozpočtu. Kvůli chybějící stavební dokumentaci navíc hrozí, že část již dokončených budov čeká demolice.

Stavba letiště Berlin Brandenburg může stát více než osm miliard eur, uvedl německý deník Der Bild s odvoláním na zdroje z vlády spolkové země Braniborsko. Původní plán z roku 2006 přitom počítal částkou 1,7 miliardy eur.

Představitelé letiště toto číslo odmítají. „Označil bych to za aprílový žertík,“ prohlásil místopředseda dozorčí rady letiště Rainer Bretschneider. Podle aktualizovaného rozpočtu by stavba měla stát 4,3 miliardy eur. Dřívější zprávy německých médií, že náklady přesáhnou pět miliard eur, ale již vedení letiště nedementuje.

Náhrada za stísněné letiště Tegel měla původně zahájit provoz v roce 2012. Kvůli chybám při plánování a samotné stavbě a následným potížím s kolaudací se ale spuštění provozu opakovaně odkládá. Představitelé příslušných ministerstev nyní podle deníku pod podmínkou anonymity připouštějí, že jedinou možnou nápravou těchto chyb může být částečné či úplné zbourání letištních terminálů a jejich nová výstavba.

Šéf letiště Hartmut Mehdorn na zprávu podle agentury dpa reagoval okamžitým propuštěním jednoho z vysoce postavených manažerů projektu. Důvodem jeho odchodu má být porušení závazku mlčenlivosti.

Loni dozorčí rada rozhodla o alespoň částečném otevření letiště na začátku letošního roku. V lednu ale letiště oznámilo, že otevření v letošním roce nepřipadá v úvahu, aktuálním termínem je tak rok 2015. V případě nutnosti zbourat část stavby by ale zřejmě došlo k dalšímu odkladu. Podle interní komunikace, kterou má Bild k dispozici, se letiště podaří otevřít nejdříve v roce 2016, jiné zdroje ale tvrdí, že spuštění provozu dříve než v roce 2017 nepřipadá v úvahu.